MEB, özel, özel eğitim kurslarındaki eğitim-öğretimi, yönetimi, öğrenci kayıt ve kabulü, denetimi ve çalışma sürelerini düzenleyen yeni bir yönetmelik hazırladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, özel, özel eğitim kurslarındaki eğitim-öğretimi, yönetimi, öğrenci kayıt ve kabulü, öğretim programlarını, çalışma sürelerini, başarının değerlendirilmesini ve işleyiş esaslarını düzenleyen yönetmelik hazırladı.

Türk milli eğitiminin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak engelli bireylerin; ilgi, istek, yeterlilik ve yetenekleri doğrultusunda, genel ve mesleki eğitim görme haklarını kullanabilmelerini temin amacıyla hazırlanan yönetmelik, özel eğitim gerektiren bireylerin öğrenciyi merkez alan bir yaklaşımla hazırlanan programlarla konuşma ve dil gelişim güçlüğü, zihinsel, fiziksel, duyusal, görsel, sosyal, duygusal veya davranış problemleri ile temel öz bakım becerilerini, bağımsız yaşam becerilerini geliştirmek ve  topluma uyumlarını sağlamayı hedefliyor.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanan yönetmelik, söz konusu kurslara, ilköğretim ve orta öğretim kurumlarında okuyan, mezun olan veya ayrılan özel eğitim gerektiren bireylerin, okul öncesi eğitim çağındaki (0-6 yaş) özel eğitim gerektiren bireylerin, resmi özel eğitim kurumlarından yararlanamayacak düzeyde ağır engelli bireylerin alınabilmesini öngörüyor.

Yönetmeliğe göre, özel eğitim gerektiren birey için kurs süresi, bireyin performansına dayalı olarak hazırlanan bireyselleştirilmiş eğitim programına göre belirlenecek. Bireyin öğrenme hızına göre kurs süresi uzatılabilecek.

Her dönemde eğitime başlayan bireyler; yaş, öğrenim, özür grubu ve düzeyi, öğrencinin yeterliliği- yetersizliği ve gereksinimlerine göre gruplandırılacak.

Kursların günlük çalışma süresi 08.00 ile 19.00 saatleri arasında olacak. Bu süre yaz uygulaması süresince saat 21.00'e kadar uzatılabilecek.

Örgün eğitime devam eden engelli öğrencilere verilen destek eğitimi, okulun saatleri dışında yapılır.

Kurslarda resmi bayram günlerinde öğretim yapılmaz.

Kursa devam zorunlu olacak. Bireyin kursa devam edemediği günlerde alması gereken bireysel ve iyileştirme (rehabilitasyon) programı, özel eğitimde süreklilik ilkesine göre ailenin isteğine bağlı olarak telafi edilecek.