Başarılı üniversite öğrencileri, ÖSS ve OKS'ye hazırlanan gençlere özel ders vererek bir öğretmenden daha fazla para kazanıyor. İşe yeni başlayan bir öğretmen yaklaşık bin YTL maaş alırken, ders başına 30-90 YTL arasında değişen fiyatlarla ayda yaklaşık 20-25 saat özel ders veren öğrenciler ise bin 500 YTL'nin üzerinde para kazanıyor.

 

Özellikle büyük şehirlerdeki iyi üniversitelerde okuyan öğrenciler, üniversite hazırlık kurslarına gidenler başta olmak üzere ilköğretim 7 ve 8. sınıf ile lise öğrencilerine özel dersler veriyor. Özellikle matematik, İngilizce, Türkçe ve fen bilimleri dersleri konusunda yoğun talep gören üniversiteliler, bu konulardaki istekleri fazlasıyla karşılıyor.

 

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi İlyas Yücel Yozgatlı, üniversiteyi kazanıp Ankara'ya geldiğinde özel ders verebileceğinin hiç aklına gelmediğini söylüyor. Zamanını, ders çalışıp kitap okuyarak ve doğa gezilerine katılarak değerlendiren İlyas, bölüme ikincilikle girdiğini öğrenen liseli gençlerin kendisinden özel ders almak istediğini belirtiyor. Gençlere zamanı olmadığını anlatmaya çalışsa da ısrarları karşısında dayanamayan İlyas, saati 80 YTL'ye özel ders vermeye başlamış. Öğrenci sayısı arttıkça da onlara daha fazla zaman ayırmış.

 

Özel ders veren başka bir Gazi'li Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Hakan Yalçın. "Verilen tüm emeklerde bence para ikinci planda kalıyor." diyen Hakan, sadece ücretli ders vermediklerini, aynı zamanda maddi durumu iyi olmayan birçok öğrenciye de para almadan ders anlattıklarını vurguluyor. Hakan, "Belki de ücretsiz ders verdiğimiz öğrencilerin sayısı ücretlilerden daha fazladır. Bu nedenle bizim için önemli olan para kazanmaktan öte insanlara faydalı olabilmektir." diye konuşuyor. Gazi Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinden Eda Gönül özel ders verip ailesine yük olmamaya çalıştığını, diğer taraftan mesleğe hazırlandığını ifade ediyor. O da Hakan gibi amaçlarının sadece para kazanmak olmadığını söylüyor ve ekliyor: "Ne kadar bilgi aktarırsak o kadar mutlu oluyoruz. Çünkü arkamızda faydalı işler yaptığımızı gösteren başarılı öğrenciler bırakıyoruz." Atatürk Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi İsa Acar da kalabalık sınıflarda ders anlamakta güçlük çeken öğrencilerin kendisinden özel ders talep ettiğini anlatıyor. Erzurum'daki bir ilköğretim okulunda görev yapan Türkçe öğretmeni Uğur Bingöl ise üniversite öğrencilerinin kendilerinden fazla kazanmasını çelişki olarak değerlendiriyor. Bingöl, yetkililerden öğretmen maaşlarını yükseltmelerini istiyor.