Binlerce üniversite adayının merakla beklediği ÖSS sistemindeki değişiklikler Ağustos başında tüm ayrıntılarıyla kamuoyuna açıklanacak. 

 

YÖK ve ÖSYM uzmanları, ÖSS sınav sisteminde önemli bazı değişiklikler üzerinde tartışıyor. Uzmanlar şu ana kadar sadece 'sınavın tek oturumda, tüm lise konularını kapsayan 180 soruyla ve 3 saatte yapılması'nı kesinleştirdi. Fen sorularının sınavdaki etkisinin artırılması ve eşit ağırlık alanına yeni düzenlemeler getirilmesi de gündemde.

 

Üniversite sınav sisteminde katsayılara dokunmayan ancak sınavın içeriğini tüm lise müfredatını kapsayacak şekilde genişleten YÖK ve ÖSYM, bazı önemli değişikliklerin arifesinde.

 

Sınav sistemini masaya yatıran komisyon, yabancı dil alanı öğrencisine matematik sorusu sorulmasının ardından, sınavda fen derslerine daha çok ağırlık verilmesini benimsedi. Geçen sene 800 bin öğrencinin hiç fen sorusuna el sürmediğini belirleyen yetkililer, fen okuryazarı yetiştirememekten şikayetçi.

 

YÖK'ün üzerinde durduğu diğer önemli değişiklik ise, 'eşit ağırlık' alanı öğrencileriyle ilgili. Getirilmesi düşünülen yeni düzenlemeye göre sınava giren herkes; fen, matematik, Türkçe ve sosyal derslerinden oluşan 120 soruluk ilk bölümü yanıtlayacak. Bu sorular 9'uncu ve öncesi sınıfların konuları kapsayacak.

 

İkinci bölümde ise fen, sosyal, matematik, Türkçe veya edebiyat soruları olacak. Bu bölümdeki sorular eşit ağırlıklı olacak.

 

Yetkililer sistemin yenilenmesi yönündeki çalışmaların sürdüğünü belirtti.