ÖSYS kılavuzundaki hata iddialarına son noktayı ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan koydu. Ünivesite adaylarının geleceğini belirleyecek olan sınavın kılavuzunu hazırlanırken yanlışlık yaptıklarını kabul eden Yarımağan ‘’2009 ÖSYS en küçük puan ve başarı sıraları bilgilerinde, 49 program için yanlışlık var. Bu yanlış küçük bir unutkanlıktan kaynaklanıyor. Görme adayların yerleştirmelerinde bir takım özel işlemler yapılıyor. Çünkü görme engelli adaylar şekilli sorulardan muaflar. Bunu iki sayfalık bir düzeltme halinde hazırladık, internet sayfamıza da koyduk’’ dedi.

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/100720-021959-hh22.jpg

 

 

 

ÇOK DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Yarımağan, ‘küçük hata’ diye ifade ettiği ama bir çok adayın geleceğini değiştirecek hatayla ilgili şu yorumları yaptı: ”Bu 49 program yanında, bana gelen tepkiler içinde neredeyse tüm programların başarı sırası ve puanları yanlışmış gibi bir izlenim oluyor. Bu yıl önemli değişiklikler yapıldı. Hatırlayalım. Geçen sene sadece 2 sınav yapılırken, 1+1’ken bugün 1+5 sınav yapıldı. LYS testlerindeki soru sayıları önemli derecede arttı. LYS testlerinin süreleri birbirinden ayrıldı. Puan türleri 7’den 18’e çıktı. Sınav yerleştirme puanlarının aralıkları 100’den 500’e çıkarıldı. Alan içi yerleştirmede okul başarısının yetkisi yüzde 19 iken bu yüzde 13’e indi. Bunun ciddi sonuçları var.”

ALAN DIŞI DÜŞÜK OLUR

Geçen yıl bir çok programa alan dışı yerleşmenin katsayı nedeniyle olmadığını hatırlatan Yarımağan “Bu yıl kılavuzdaki başarı sıraları da gösteriyor ki tüm programlara alan dışı yerleşmeler olabilir. Bunun olamayacağı program yok. Ama tercih yapılırsa. Şunu da görüyoruz, alan dışı yerleşmelerin sayısı düşük olacaktır” diye konuştu.

Doğru tercih için öneriler

Sait Gürsoy (Eğitim Uzmanı): “Hiç yoktan iyidir” mantığıyla çalışılmış. Öğrenci tercih yaparken yüzde 70 doğruluk derecesini gözönünde bulundursun. Bölümlerin taban puanını koyarak, 2009’da bölümün aldığı başarı sırasını yerleştirsin. 2010’daki yaklaşık puan dönüşümünü de eklesin.

Hakan Baykal (Pi Analitik Rehberlik Uzmanı): Varolan formülle hatalar ortaya çıkıyor. 49 değil, 149 hatta belki daha fazla hata var. Tercihe dar odaklı bakılmasın, uzman yardımı alınsın.

Cihat Şener (Eğitim Uzmanı): Bu çocuklar engelli, daha az net yaptığı için daha yüksek puan almış görünüyor. Bana göre sıkıntı yok. Düzeltilen metne bakıldıktan sonra sorun olmaz.

Bu yıl öğretmenliğe daha çok aday girecek

Ek puanın etkisinin bu sene ciddi şekilde azaldığını ifade eden ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, öğretmenlik programlarına öğretmen liseleri dışında daha çok adayın yerleşeceğini söyledi.

 

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/100720-021623-osymkitapcikduzeltme.jpg
Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Aktifhaber
Kaynak: Aktifhaber