Haziran ayında yapılacak ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı) ve OKS (Orta Öğrenim Kurumlarına Giriş Sınavı) öncesinde gençler, artık hazırlıklarını tamamlarken başka bir sorunla mücadele etmek zorunda kalıyor. Test çözerken hareketsiz kalan ve beynin sürekli çalışması sonucu ihtiyaçtan fazla şeker alan ve yoğun stres altında olan gençlerde obezite, şeker hastalığı ve hipertansiyon görülüyor.

?ekerleri yükseldi

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Sumru Özbay da, sınav stresinin şeker haslalığına da neden olabileceğini söyledi. Öğrencilerin test çözerken sürekli beyinlerinin çalıştığını söyleyen Özbay, 'Bu nedenle glikoz ihtiyaçları artıyor ve çok fazla şeker tüketiyorlar. Vücut hareketsiz kaldığı için alınan şekerin büyük bölümü yakılmıyor. Ayrıca gençlerde kalıtımsal diyabet, sınav dönemindeki stresle birlikte ortaya çıkıyor' dedi.

Özbay, gençlerin sınav öncesinde bu önemli sağlık sorunuyla ilgilenemediklerine belirterek, 'Tedavilerini sınav sonrasına bırakıyorlar. Sınav sonrası çok sayıda genç şeker ve obezite sorunuyla bizlere başvuruyor' dedi.

Diyetisyen Seçil Kenar, öğrencilerin ders çalışırken çok fazla şeker tüketerek hareketsiz kaldığını bu nedenle kilo aldığını söyledi. Kenar, 'Kahvaltıya önem vermeleri, öğün atlamamalarını ve her gün yürüyüş yapmalarını da öneriyorum' diye konuştu.

Dr. Meriç Altınöz ise 'Stres böbrek üstü bezlerinin fazla çalışmasına neden oluyor. Bu da gençlerde hipertansiyona yol açabiliyor' dedi.

Hızla kilo alıyorlar

Diyetisyen Ferin Batman ise kilo sorunuyla kendilerine başvuran gençlerin yüzde 60'ının sınava hazırlanan öğrenciler olduğunu belirterek şunları söyledi:

'Sınav dönemlerindeki stres çocuklarda şeker hastalığına yakalanma oranının hızla arttırıyor. Uykusuzluk da kilo artışını tetikliyor. Tavsiyem, gençlerin düzenli uyumaları, kafeinli içeceklerden uzak durmaları, gün içinde bir iki saat dışarı çıkmaları, spor yapmaları. Atıştırmak için yaş ve kuru meyve, badem, cevizi tercih etsinler.''

Gençler kel kalıyor

Sınav stresinin yol açtığı bir başka sorun ise saç dökülmesi. Sınav sonrasında kimi gençler bu sorunla başetmek için uzmanların kapısını aşındırıyor. Deri ve Zührevi Hastalıkları uzmanı Dr. Ayfer Bankaoğlu 'Stres tüm vücudu etkilediği gibi deri ve saç sağlığına da zarar veriyor. Pek çok gençte strese bağlı olarak saç dökülmesi görülebiliyor. Bunu engellemek için sınav dönemlerinde psikolojik destek almak gerekir' dedi.

Zorlu sınav takvimi

Gençleri haziran ayında üç zorlu sınav bekliyor. İlk olarak 12 Haziran'da Orta Öğretim Kurumlarına Giriş Sınavı (OKS) yapılacak. Bu sınava yaklaşık 800 bin sekizinci sınıf öğrencisi katılacak. 19 Haziran'da 1 milyon 730 bin 850 genç Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS), üniversiteli olabilmek için şans arayacak. Gençlerin yaklaşık 400 bini bu şansı yakalayabilecek. 26 Haziran'da ise Yabancı Dil Sınavı (YDS) yapılacak.