Hükümetin geçen yıl Köşk vetosu nedeniyle imam hatiplilere açamadığı üniversite kapılarını bu yıl YÖK aralıyor. İmam hatipliler, ÖSS'ye eklenecek alan soruları ve iki katına çıkarılacak katsayı sayesinde üniversitelere daha rahat girecek. Yeni sistem 2006'dan itibaren yürürlüğe girecek.

 

HÜKÜMETİN, farklı katsayı uygulaması ve soru içeriğiyle meslek liseliye haksızlık yapıldığını savunduğu ÖSS sistemi, YÖK tarafından değiştiriliyor. YÖK, Cumhurbaşkanı'nın bir yıl önce, 'imam-hatipleri özendiriyor' diye altını çizerek veto ettiği yasa değişikliği benzeri bir düzenlemeyle, diğer meslek liselilerle birlikte imam-hatiplilerin de üniversitenin her alanında öğrenim görmesini kolaylaştırmaya hazırlanıyor. Soru içeriği ve katsayı uygulamasında değişiklik öngören yeni düzenleme, bu yıl geç olduğu için 2006-ÖSS'de uygulanacak.

 

ZİRVE YARIN

 

YÖK Genel Kurulu yarın İstanbul'da bir araya gelerek değişikliği karara bağlayacak. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında toplanacak YÖK Genel Kurulu'na ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da katılıyor. Yarımağan, üyelere sistemde öngörülen değişikliği açıklayacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de, dün gece TV 8'de katıldığı bir programda, YÖK Genel Kurulu'na katılacağını bildirdi.

 

ALAN SORUSU

 

ÖSYM tarafından hazırlanan değişikliğe göre, halen ortak sınıf olan lise 1 müfredatından soru çıkan ÖSS'de, soru kapsamı genişletiliyor. Öğrencilere, artık lise 1 müfredatının yanı sıra, lise türleri ve genel liselerdeki alanlara göre,lise 2 ve 3 müfredatını da içine alacak 'alan' sorusu sorulacak. 'Alan' sorusu, imam-hatipliye 'daha çok soru çözme ve yüksek puan' anlamına geliyor.

 

ÖYS YÖNTEMİ

 

Üniversite adaylarına 'alan' sorusu, 1999 yılından önce uygulanan ve 'ikinci basamak sınavı' olarak tanımlanan, Öğrenci Yerleştirme Sınavı'nın (ÖYS) kapsamında yöneltiliyordu. 1999 yılında yapılan değişiklikle ÖYS kaldırılmış, üniversiteye giriş sınavı teke indirilmişti. Halen ÖSS'de tüm lise türlerinde ortak sınıf olan lise 1 müfredatından soru çıkıyor. Yeni düzenlemeye göre, halen liseden mezun olduğu alanın devamını tercih edenlere 0.8, alanı dışında tercihte bulunanlara 0.3 olarak uygulanan katsayı da değişiyor. '0.3'lük katsayı aynen kalırken, lise eğitimini önemli kılan '0.8'lik katsayı '0.6'ya çekiliyor. Böylece, genel lise mezunu ile meslek liselinin, üniversiteye giriş şansı arasındaki makas daraltılıyor.

 

ÇELİK'İN SİNYALİ

 

YÖK'ün, imam-hatiplerin önünü açacak bir düzenlemeye hazırlandığının sinyalini Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 8 Haziran'da vermişti. Çelik, 'ÖSS müfredatı sonsuza dek bugünkü gibi kalmayacak. Görüştüğümüz YÖK yetkilileri, önümüzdeki yıldan itibaren sınavı değiştirmek için çalıştıklarını ifade ediyorlar' demişti.

 

Geçen yıl karşı çıkmıştı

 

YÖK, daha bir yıl önce, hükümetin katsayı düzenlemesini protesto etmiş ve 6 Mayıs 2004 tarihli bildirisiyle 'yürürlükteki katsayıların YÖK ve Milli Eğitim'in uzun yıllar ortak çalışması sonucu tespit edilmiş bilimsel verilere dayandığı'nı açıklamıştı. Bildiride, öngörülen düzenlemenin, 'eğitim ölçülerinden uzak, keyfi belirlemeler' olduğuna dikkat çekilerek, 'onarılmayacak tahribata neden olacağı' duyurulmuştu.