Sınavdan birkaç gün öncesinde zihninizi ve bedeninizi yoracak faaliyetlerde bulunmayın. Zihinsel yorgunluk, son günlerde yeni konular öğrenmeye çalışarak beyne yeni yüklemeler yapma sonucu ortaya çıkar. Özellikle son gün, ders çalışmayın.

ÖSS öncesi öğrencilerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri de sınava hazırlanma psikolojisiyle yapılan gereksiz ve gündelik yaşamın çok dışındaki hazırlıklar. Aileler, "aman yavrumuz kazansın" diyerek tüm imkanları seferber eder. Oysa, vücudumuz ve psikolojimiz birbirleriyle iç içedir ve dolayısıyla birbirlerinden etkilenir. Sınav öncesi her ikisini de dengeli ve sağlıklı tutmalı, alışılan beslenme tarzı bırakmamalı, beden saatini şaşırmamalıyız.

Vücudumuzun bioritmine saygı göstermeli; özellikle son iki hafta aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmalıyız. Bunu sınav saatini göz önüne alarak yapmalıyız. Sınav stresi ve yorgunluğumuzu da hesaba katarak B-C vitamini ve çinko-selenyum içeren vitamin takviyelerine en az bir ay önceden başlanmalı. Sınava birkaç gün kala artık alışık olmadığımız herhangi bir yiyecek yememeliyiz. Özellikle sınav günü alışık olmadığımız, bilmediğimiz yiyeceklerle kahvaltı yapmamalıyız.

Yeni konular öğrenmeyin

Sınavdan birkaç gün öncesinde zihninizi ve bedeninizi yoracak faaliyetlerde bulunmayın. Zihinsel yorgunluk, son günlerde yeni konular öğrenmeye çalışarak beyne yeni yüklemeler yapma sonucu ortaya çıkar. Özellikle son gün, ders çalışmayın. Çünkü hem yorulur hem de bazı bilgileri unuttuğunuzu fark edip panik yaşayabilirsiniz.

Sevdiklerinizle bir arada olun

Sınavdan bir gün önce ailenizle ve arkadaşlarınızla sınav konusunda konuşmamaya özen gösterin. Sevdiğiniz, sizi rahatlatacak insanlarla bir arada olmaya gayret edin. Bazı insanlar çevrelerine pozitif enerji verirler. O insanları gördüğünüzde bütün dertlerinizi unuttuğunuzu fark edersiniz. Son gün bu tip arkadaşlarla gününüzü geçirin. Sınavdan önce, sınava gireceğiniz okula ne kadar sürede varabileceğinizi, büyük şehirde yaşıyorsanız trafik olma ihtimalini de düşünerek hesap edin. Mutlaka belli bir süreyi opsiyon olarak bırakın.

Rahat kıyafetler giyin

Son geceden, sınava götüreceğiniz belgeleri ve malzemeleri hazırlayın. Sınav sabahı da size pozitif enerji verecek, sizin motivasyonunuzu arttıracak müzikleri dinleyin. Sınava giderken yanınızda su, kesme şeker (kan şekerinin düşmesine karşı en çabuk kana karışacak yiyecek) kolonya ve kâğıt mendil bulundurun. Bütün bu malzemelerin yanı sıra sınavda size güç vereceğine inandığınız şeyleri yanınızda götürebilirsiniz. Sınavda rahat edebileceğiniz bir kıyafeti tercih edin. Bol giysiler (eşofman gibi), sizi terletmeyecek elbiseler bu açıdan daha uygun olacaktır. Güzel ya da yakışıklı görüneceğim düşüncesiyle kendinizi rahatsız edecek giyeceklere yönelmeniz sıkıntı oluşturabilir.

SORULARLA İNATLA?MAYIN

·          Sınav başlamadan önce hayatınızda başardığınız ve mutlu olduğunuz işleri, sevdiğiniz insanları hatırlamaya çalışın.

·          Kendinizi çok stresli hissediyorsanız sınavdan önce elinizi, yüzünüzü yıkayın. Nefes egzersizi yaparak stresin bedende meydana getirdiği olumsuzlukları ortadan kaldırmaya çalışın. Derin nefes alıp verin. Rahatladığınızı hissedeceksiniz.

·          Sınava getirdiğiniz yiyecek ve içeceklerin (su ve çikolata gibi) size dağıtılan formlara dökülmemesine ve bulaşmamasına dikkat edin.

·          Sınavdan önce aşırı sıvı almayın ve mutlaka tuvalet ihtiyacınızı giderin.

·          Dağıtılacak formdaki bilgilerin size ait olup olmadığına dikkat edin ve doldurulacak kısımları özenle doldurun.

·          Kitapçık türünü doğru kodlayıp kodlamadığınıza bakın. Sınav sonrasında kitapçık türünü kodlamayı unutan çok öğrenci oluyor. Bazı öğrenciler de kodlama yapıp yapmadığını hatırlamıyor. Bu tip bir olay yaşamamanız için kitapçık türünü kodladıktan sonra avucunuza bir işaret koyabilirsiniz.

·          Sınava, size en çok puan getirecek alandan başlamanız süreyi yetiştirememe durumuna karşı alacağınız önemli bir tedbirdir. Zaten sınavdan önce yapmış olduğunuz denemelerde, hangi testle sınava başlayıp nasıl devam edeceğiniz konusunda bir strateji geliştirmiş olmalısınız. Sınavda yeni sistemler denemeye kalkmayın. Sayısaldan tercih yapacak öğrencilerin matematik ya da fenden; eşit ağırlıktan tercih yapacak öğrencilerin Türkçe ya da matematikten; sözelden tercih yapacak öğrencilerin Türkçe ya da sosyalden sınava başlamaları doğru bir yol olacaktır.

·          Cevap seçeneklerini cevap formuna işaretlerken her sorunun ardından değil de 5 ya da 10 soruluk aralıklarla veya 1-2 sayfada bir kodlama yapmanız hem zaman kaybını önler, hem de dikkatinizin sık sık dağılmasını engeller. Bu kodlamayı yaparken kaydırmamaya çok dikkat edin. Cevapları kodlamak için sınav sonunu beklemeyin.

·          Zaman ayarlamasını iyi yapın. Takıldığınız sorulara fazla zaman harcamayın. Yapamadığınız sorularla inatlaşmayın! Bu tip soruların yanına işaret koyarak, sınav sonunda vaktiniz kalırsa tekrar dönmek üzere diğer sorulara geçin.