Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler liseleri, Yabancı Dil Ağırlıklı liseler, Sağlık Meslek liseleri ve diğer bakanlıklara bağlı liseler ile polis kolejlerinde okumak isteyen adaylara yönelik düzenlenen Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı'nın (OKS) sonuçları, gelecek hafta açıklanacak.

OKS'de, ÖSS'de uygulanan sistem esas alınarak yapılan değişiklikler, ilk kez uygulanmaya başlanacak. OKS'de 160 puan barajını geçen adaylar, ÖSS'de olduğu gibi, girmek istedikleri okullar için tercih listesi dolduracaklar. Milli Eğitim Bakanlığı ilk yerleştirmeden sonra boş kalacak kontenjanlar için ikinci bir yerleştirme yapacak.

Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanı Oğuz Erbil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen, 795 bin 292 adayın katıldığı sınavın sonuçlarını 18 Temmuz veya 20 Temmuz'da açıklamayı planladıklarını bildirdi.

Erbil, OKS sisteminde bu yıldan itibaren uygulamaya konulan değişiklikler hakkında da bilgi verdi.

Buna göre, OKS'de 160 olarak belirlenen taban puanı geçen adaylar, okul tercihi yapma hakkı kazanacak. Her aday için Matematik-Fen (MF) ve Türkçe-Matematik (TM) olmak üzere iki puan türü belirlenecek. Bu iki puan türünün en az birinden 160 puan alan aday, tercih yapma hakkını elde edecek. MF puanı fen liselerine, TM puanı da diğer liselere girişte esas alınacak.

İLK YERLE?TİRME

Okul tercihleri 20 Temmuz-5 Ağustos 2005 tarihleri arasında yapılacak. Adaylar ve velileri mezun oldukları okullara giderek, tercih formu dolduracaklar. Tercih formları okul yetkililerince onaylandıktan sonra yine internet aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili birimine gönderilecek. Bunun yanı sıra koordinatör okullar da belirlenecek. İkamet değişikliği yapan adaylar, tercih için koordinatör okullardan başvurabilecek. Her adayın 12 tercih hakkı bulunuyor.

5-15 Ağustos günleri arasında ilk yerleştirme yapılacak ve bu yerleştirmenin sonuçları 16 Ağustos'ta açıklanacak. Yerleşmeye hak kazanan adaylar 18-23 Ağustos arasında kesin kayıt yaptıracaklar. Kayıtlardan sonra 24-26 Ağustos günleri arasında boş kontenjanlar belirlenecek ve 26 Ağustos'ta ilan edilecek.

İKİNCİ YERLE?TİRMEDE 8 TERCİH YAPILABİLECEK

Boş kontenjanlara ikinci yerleştirme için 26 Ağustos-2 Eylül arasında tercihler alınacak. İkinci yerleştirmeye, ilk yerleştirmede herhangi bir okula yerleşmeyen adaylar ile yerleştiği halde kayıt yaptırmayan adaylar başvurabilecek. İkinci yerleştirmede adaylar 8 okul tercihinde bulunabilecek. İkinci yerleştirme 3-6 Eylül arasında yapılacak ve sonuçları 7 Eylül'de açıklanacak. 7-11 Eylül arasında da yerleşmeye hak kazanan adaylar kesin kayıt yaptırabilecekler.

ADAYLARA TERCİHLERİNDE KOLAYLIK

Oğuz Erbil, okulların kaç taban puanla ve hangi yüzdelik dilimle öğrenci alacaklarına ilişkin bilgilerin internetten yayınlanacak tercih kılavuzunda yer alacağını, geçen yılki puanların yeni puan sistemine göre dönüştürüldüğünü bildirdi. Erbil, 'Geçen yıl gerçekleşen taban puanları yeni sisteme göre hesapladık. Örneğin geçen yıl 900 taban puanıyla öğrenci alan bir okul, bu yılki sisteme göre hangi taban puanıyla öğrenci alacak, adaylar bunu kılavuzdan bulabilecekler' dedi.

Yabancı dil ağırlıklı liselere (süper liseler) bu yıl ilk kez OKS ile öğrenci alınacağı için bu liselerin taban puanı olmayacağına işaret eden Erbil, ancak velilerin hangi süper lisenin kaç diploma notuyla öğrenci kabul ettiğine bakarak tahmin yürütebileceğini belirtti.

'KILAVUZU İYİ İNCELEYİN'

Erbil, kılavuzun, OKS sonuçları açıklanmadan önce internetten yayımlanacağını bildirdi.

Erbil, internetten yayınlanacak kılavuzun bir örneğinin okulun görülebilecek bir yerine asılacağını belirterek, velilerin kılavuzu çok iyi incelemelerini önerdi. Bazı okulların sadece kızlar veya erkekler için olduğunu, bazı okulların da şartları bulunduğunu anlatan Erbil, bunlar incelenmeden karar verilmemesini istedi. Erbil, 'Tercih formu onaylandıktan sonra bunun geri dönüşü olmayacak, yapılan tercihler değiştirilmeyecek. Okul idaresi, veli istediği taktirde kılavuzun bir çıktısını veliye verecek. Tercihler konusunda velinin sorumluluğu olacak' dedi.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle Anadolu liselerinde nakil ile ilgili kuralların değiştiğini de anımsatan Erbil, bir öğrencinin nakil yaptırdığı yerdeki okulun taban puanının kendi aldığı puanından fazla olması halinde bu okula kayıt yaptıramayacağına işaret etti.