Televizyona "öldüren eğlence." diyen Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) dekanlarından Prof. Dr. Ahmet Duman, çocuklu ailelere internet uyarısında da bulundu.

 

Prof. Dr. Duman, CÜ Vakfı Özel Mahir Sevim Özduman İlköğretim Okulu tarafından CÜ Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''21. Yüzyıl'da Okul, Anne-Baba ve Çocuk Etkileşiminin Anlamı ve Önemi'' konulu konferansta, her ailenin çocuğunun mutlu ve başarı dolu bir hayat sürmesini istediğini belirterek, bunu sağlamak için okul, anne-baba ve çocuk etkileşiminin çok iyi yürütülmesi gerektiğini söyledi.

 

Okul ve aile işbirliğinin geliştirilmesiyle, ailelerin çocuklarını daha iyi tanıdığını bildiren Prof. Dr. Duman, çocuklarla iyi iletişim kurmak için onlara zaman ayırmak gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Duman, çocuklarına iyi bir öğretim imkanı sunan ailelerin bunun yanı sıra çocuklarının eğitimsel gözetmenliğini yapması gerektiğini vurguladı.

 

-''TELEVİZYON: ÖLDÜREN E?LENCE''-

 

Konferansa katılan ailelere Neil Postman'ın ''Televizyon: Öldüren Eğlence'' adlı kitabını gösteren Prof. Dr. Duman, çocukların uzun süre televizyonla ilgilenmesinin zararlı olduğunu belirterek, ''Evet televizyon, öldüren eğlence. Çocuklarımızı bu öldüren eğlenceden uzak tutmalıyız'' diye konuştu.

 

Çocukların televizyon izleme süreleriyle ilgili Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, bir çocuğun haftada en fazla 90 dakika televizyon izlemesi gerektiğinin belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Duman, bunun pek mümkün olmadığını söyledi.

 

Çocukların en fazla 1 saat süreyle yaşına uygun film ve programları izlemesine izin verilmesi gerektiğinin altını çizen Prof.  Dr. Duman, son zamanların en popüler aletin bilgisayar olduğunu, bunun doğru ve kontrollü kullanıldığında, çok fayda sağladığını belirtti.

 

İnternet bağlantısı olan bir bilgisayarın doğru ve kontrollü kullanılmadığı zaman, çocukların eğitimi ve gelişimi açısından çok tehlikeli olduğunu bildiren Prof. Dr. Duman, çocuklarının televizyon izleme süreleri, izledikleri film ve programlar, bilgisayar kullanım alışkanlıkları gibi konularda aileleri dikkatli olmaya çağırdı. Konferansa, CÜ Rektörü Mehmet Bakır ile çok sayıda veli katıldı.