Okullar bilinçli ya da bilinçsiz eğitim öğretim yılı boyunca tahrip ediliyor. Kimi zaman karnesinde kırık olan öğrencinin 'intikam' almak için saldırdığı okul duvar ve camları, bazen de 'ilan-ı aşk' tahtasına dönüşüyor.

Okul bahçelerinde oyun oynayan çocuklar rastgele attıkları taşlarla camların kırılmasına sebep oluyor. Okul idareleri zarar görmemesi için sürekli nöbetçi öğretmen bulunduruyor. Buna rağmen okullar tahrip edilmekten kurtarılamıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okulların tamiri için bu yılki bütçeden 77 milyon YTL (77 trilyon lira) kaynak ayırdı.

Bakanlıkça gönderilen kaynak, öncelikle onarımda acil ihtiyaç duyulan iller için kullanılıyor. MEB İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Özdemir, yaz tatilinde kapalı bulunan okulların korunmasından mülki amirlerin sorumlu olduğunu dile getiriyor.

Batman Milli Eğitim Müdür Vekili Bahattin Atilla, varoş semtlerde bulunan okulların tatillerde büyük zarar gördüğünün altını çiziyor. Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Mücahit Dilekmen, okullardaki tahribatların önlenmesi için öğretmenlerin halkla bütünleşmesi gerektiğini dile getiriyor. A.Ü. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Bölümü öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Zeki Ilgar, saldırganlık duygusunun sevgi ve bilgiyle kontrol edilebileceğini söylüyor.

Okullarda sıkça görülen tahribat türleri şöyle:

Camların kırılması

Okul duvarlarının boyanması, yazılar yazılması

Bahçe kapılarının tekmelenmesi

Okul spor malzemelerine verilen zararlar

Kapı kolu ve kilitlerinin bozulması

Dışarıyı aydınlatan lambaların sökülmesi, patlatılması

Çatı kiremitlerinin düşürülmesi, sapanla kırılması

Masa ve sıraların kesici aletlerle kazınması

Tuvalet lavabo, musluk ve aynalarının kırılması

Kalorifer ve sobaların yerinden çıkarılması, kırılması

Yazı tahtasının tahrip edilmesi

Teneffüs zillerinin ve ses düzeninin bozulması

Laboratuvar malzemelerinin kırılması