Kamu kurum ve kuruluşlarına ait okulların Milli Eğitim Bakanlığı'na devrini öngören yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Bazı okullar tasarının dışında..

 

Tasarı, kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı okullar ile bu okulların bünyesindeki döner sermaye işletmelerinin Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmesini öngörüyor. Tasarı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı okulları kapsam dışı tutuyor.

 

Okulların bünyesindeki eğitim merkezi ve kurslar, personel, döner sermaye, motorlu taşıtlar, taşınır ve taşınmaz mallar ile bunlara ait bütçe ödeneklerinin de Milli Eğitim Bakanlığı'na nakledilmesini düzenleyen tasarıya göre, Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi, Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi ile sağlık, tarım ve adalet meslek liseleri Milli Eğitim Bakanlığı'na geçiyor.

 

Tasarıya eklenen bir maddeyle, okulların döner sermayelerinin toplamı, 100 milyon YTL'ye çıkarıldı. Bu miktar, Bakanlar Kurulu'nca 10 katına kadar artırılabilecek. Sermaye artırımları, döner sermaye işletmelerinin yıl bilançosunda görülen karlarının üçte birinin doğrudan sermayeye eklenmesiyle karşılanacak. Döner sermaye işletme faaliyetlerinden elde edilecek karın en çok üçte biri, bu karın

gerçekleşmesini sağlayan personele katkıları oranında ''üretimi teşvik primi'' olarak dağıtılacak. Ancak personele verilecek primin yıllık tutarı, asgari ücretin yıllık tutarından fazla olamayacak.

 

MAKİNE PARKLARI İ?LETİLEBİLECEK

 

Tasarıya göre, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygun görülen alanlarda çalışma saati göz önünde bulundurulmaksızın parça başı ücret ödenmek suretiyle mal ve hizmet üretimi yaptırılabilecek. Okulların, atölye, makine parkı ve tesisleri, özel sektörle işbirliği yapılarak işletilebilecek.

 

Tasarıyla, okullar devredildiği için Adalet Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 6 bin 463 kadrosu iptal edilirken, Milli Eğitim Bakanlığı için 6 bin 606 kadro ihdas ediliyor.

 

Tasarının yasalaşmasıyla, 307 okulun Milli Eğitim Bakanlığı'na devredileceği bildirildi.