Okulların açılmasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen Doğu Anadolu Bölgesi'nde yatılı ilköğretim bölge okulları (YİBO) ve pansiyonlu ilköğretim okullarında (PİO) okuyan binlerce öğrenci, hâlâ eğitime başlayamadı.

Sorunun okullardaki depreme karşı güçlendirme çalışmalarının geç başlamasından kaynaklandığı öğrenildi. Toplam 12 ildeki yatılı okullarda onarımlar devam ederken, sadece Bingöl'de 13 YİBO ve PİO'da okuyan 3 bin 500 öğrenci bu yüzden dersbaşı yapamadı. Yetkililer okullardaki onarımların aralık ayına sarkabileceğini belirtiyor.

Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Yenibaşak PİO öğrencileri, bir aydır okullarından uzak. 500 mevcutlu okulun 10 Kasım'da hizmete açılması hedefleniyor. Ancak köylüler, okulun yetiştirilemeyeceğini düşünüyor. Köy muhtarı Nizamettin Genç, 3 aylık yaz tatilinde okulda sağlıklı bir şekilde güçlendirme imkanı varken, çalışmaların şimdi yapılmasını anlayamadıklarını söylüyor. Bitlis'te 9 YİBO ve PİO'nun onarımı devam ediyor. Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü Halit Yüce, bakım yapılan okulların öğrencilerinin farklı okullarda eğitime devam ettiklerini anlatarak, inşaatların ekimin sonunda tamamlanacağını kaydediyor. Hakkari İl Milli Eğitim Müdürü Hekim Turgut, 6 okulun onarımının bittiğini, 5'inin ise bir hafta içinde teslim edileceğini belirtiyor. 10 PİO ve YİBO'nun güçlendirme çalışmalarının devam ettiği Muş'ta öğrenciler, geçici olarak başka okullara yönlendirildi. Van'daki Muradiye YİBO'nun da inşaatının sürdüğü, öğrencilerinin başka okullara kaydırıldığı ifade ediliyor.