Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki öğretim yılında okullarda cinsel sağlık ve ahlak eğitimi vermek üzere yeni bir proje hazırladı. AB tarafından finanse edilen proje ile çocukların yanlış bilgiler edinmesinin önlenmesi hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda verilen sağlık bilgisi ve biyoloji derslerinde AB tarafından desteklenen yeni bir proje uygulamaya hazırlanıyor. Sağlık Bakanlığı'nın "Cinsel sağlık ve üreme sağlığı programı" çerçevesinde hazırlanan projeyle, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinin hazırladığı cinsel sağlık ve ahlak bilgileri, önümüzdeki öğretim yılında okullarda okutulacak. Milli Eğitim Sağlık Vakfı'nın (MESEV) hazırladığı projenin koordinatörü Ruhi Esirgen, "Cinsel sapkınlıklara tepki göstermek kolay ve çok basit. Ama 'bunların önlenmesi için eğitimde neler yapıyoruz?' sorusuna vereceğimiz yeterli cevabımız yok. Çocuklarımızın sağdan soldan değil, birinci elden uzmanların elinden bilgi sahibi olması için bu çalışmayı titizlikle yürütüyoruz" dedi.

Kulaktan dolma değil uzman bilgisi

Projenin amacının cinsel konularda çocukların yalan, yanlış ve abartılı bilgilere terkedilmesine engel olmak olduğunu söyleyen Esirgen, "11-18 yaş arasındaki kuşağın kendini, hemcinslerini tanıması bir eğitim sorunu. 21. yüzyılda çocuklarımızı kulaktan dolma bilgilere terkedemeyiz" diye konuştu. Proje, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın yanısıra, AB tarafından verilen 330 bin avro ile finanse ediliyor.

Her yaş grubu için farklı CD'ler olacak

Eğitimin önce bilgisayar sınıfı bulunan 2050 okulda uygulanacağını belirten Esirgen, "Çocukları toplayıp yüzyüze konunun anlatılması çok sınırlı olacağı için teknolojiden yararlanmaya karar verdik. 10 bin CD hazırlarken, bu CD'leri öğrencilere izletecek 10 bin öğretmene öncelikle bir kurs vereceğiz 1 milyon öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. CD'ler 11-14 yaş, 15 -18 yaş ve 18 yaş üstü olmak üzere ayrı yaş grupları için 3 ayrı tipte, birer saatlik sürelerde, 30 adet olacak. Erkek ve kız öğrencilerin CD'leri ayrı ayrı hazırlanacak ve izlettirilecek. Metinlerin hazırlandığın belirten Esirgen, "Eğitim sadece öğrencilerle sınırlı olmayacak anne babalarıyla da görüşme yapacağız" şeklinde konuştu.

İşte cinsel eğitim cd'sinde yer alacak konular

  Kadın anatomisi

  Erkek anatomisi

  Ergenlik sorunları

  Sivilce, akne vb. kepek ve bakım

  Aile ve akran ilişkileri

  Cinsel organ gelişimi

  Hamilelik

  Adet dönemleri

  Aile planlaması

  Evlilik

  Cinsel sorunlar

  AIDS ve cinsel hastalıklar

  Kötü alışkanlıklar

  Sağlıklı beslenme

  Cinsel çekim ve hormon dengeleri

  Cinsel taciz

  Cinsel sağlık hakları

  Üreme sağlığı hakları

  SSS (Sıkça sorulan sorular)