YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, Anadolu Ajansı'na yaptığı  açıklamada, yeni düzenlemelere ve amaçlarına ilişkin bilgi verdi. Konuyla ilgili çalışmaların uzun süredir yürütüldüğünü ifade eden Eşme, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim ve ortaöğretim ders programlarını değiştirdiğine işaret ederek, bunun, öğretmen adaylarının yeterliliklerinin üst düzeye çıkarılması ihtiyacını doğurduğunu söyledi.

Bu çerçevede, yaklaşık 8 yıldır okutulan öğretmen yetiştirme ders programlarının yeniden ele alındığını ifade eden Eşme, eğitim fakültelerinin öğretim üyelerinden 25 kişilik program yenileme grubu oluşturulduğunu belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan da 2 yetkilinin çalışmalara katıldığını kaydeden Eşme, ''paydaşların katılımını geniş şekilde sağlamaya çalıştıklarını ve yeni programların ortak aklın ürünü olarak çıkmasına özen gösterdiklerini'' vurguladı.

''AMAÇ, ENTELLEKTÜEL DONANIM KAZANDIRMA''

Yeni ders programlarında genel kültür derslerinin ağırlığının artırıldığını ifade eden Eşme, ''bu değişiklikle üniversite düzeyinde yetiştirilen öğretmen adayına, aydın bir kişide bulunması gereken entelektüel donanım kazandırmanın amaçlandığını'' söyledi. Eşme, ''belli bir düzeyde genel kültüre ve bilişim teknolojisi bilgi ve becerisine sahip; bilimsel araştırma yapabilen, araştırmalardan yararlanabilen, çok yönlü bir öğretmen adayının çağdaş eğitimin gereklerini daha başarılı şekilde yerine getirebileceğini'' kaydetti.

Eşme'nin verdiği bilgiye göre, eğitim fakültelerindeki öğretmen  yetiştirme ders programlarında yapılan değişiklikler ve uygulama esasları şöyle: 

Ders programlarının yüzde 50-60'ı alan bilgisi ve becerilerini, yüzde 25-30'u öğretmenlik bilgisi ve becerilerini, yüzde 15-20'si genel kültür derslerini içerecek,

İhtiyaç kalmadığı için yeni programlarda, yan dal uygulaması olmayacak. Öğretmen adayları kendi alanlarında ''derinlemesine'' eğitim görecekler,

''Çakılı ders'' uygulaması daha esnek olacak. Fakülteler yöresel  özelliklere göre, ders programlarının yaklaşık 30'u oranındaki  dersleri kendileri belirleyebilecekler. Böylece seçmeli ders olanağı  artmış olacak,

Seçmeli dersler öğrencilerin ilgi alanları ve fakültenin öğretim elemanı durumuna göre bir veya birden fazla olarak belirlenebilecek, - Öğretmen adayları, köy okullarında birleştirilmiş sınıflarda, yatılı ilköğretim bölge okullarında da staj yapabilecekler, 

Genel kültür dersleri olarak Bilim Tarihi, Türk Eğitim Tarihi, Felsefeye Giriş dersleri konulacak, 

Fakülteler farklı genel kültür dersleri okutabilecekler ve bu dersleri zaman içinde değiştirebilecekler,

''TOPLUMA HİZMET DERSİ''

Eğitim fakültelerinde ''Topluma Hizmet Uygulamaları'' dersi de okutulmaya başlanacak. Bu ders, tüm öğretmenlik programları için zorunlu olacak ve bir yarıyıl sürecek. Öğrenciler bu derste toplumun güncel sorunlarını belirleme ve çözüm üretmeye yönelik projeler hazırlayacaklar. Bu ders kapsamında öğrenciler panel, konferans, kongre, sempozyum gibi bilimsel etkinliklere izleyici, konuşmacı ya da düzenleyici olarak katılmaları özendirilecek. Öğrencilerin bu çalışmalardaki başarısı Topluma Hizmet Uygulamaları dersinde kredi olarak değerlendirilecek. Zorunluluk olmadıkça, derslerin yarıyılları değiştirilmeyecek.

YÜRÜRLÜK
Yeni ders programları, 2006-2007 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanacak. Dekanlıklar, seçmeli dersleri belirleyerek son şeklini verecekler ve bu programları 1 Eylül 2006 tarihine kadar YÖK'e gönderecekler.Fakülteler, YÖK'ten onay aldıktan sonra uygulamaya geçebilecekler.