Her akşam ertesi günün ders planını yapmak için uğraşan öğretmenlere Milli Eğitim Bakanlığı 'müjde' niteliğinde bir kolaylık sağladı. Öğretmenlerin günlük ders planı yapma zorunluluğunu kaldıran bakanlık, böylece öğretmenleri 'angarya' olarak gördükleri bir işten kurtardı.

Sınıf öğretmenleri başta olmak üzere ilköğretimdeki 200 bin öğretmeni ilgilendiren değişiklik, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in imzalamasından sonra yürürlüğe girecek. Öğretmenler günlük plan yerine bakanlıkça basılan kılavuz kitabını kullanacak.

Günlük ders planı, öğretmenlerle okul müdürlerini sürekli karşı karşıya getiriyor, öğretmenliğe başladıktan birkaç yıl sonra ise 'angarya' olarak görülüyordu. Teftişe gelen müfettişler ise ilk olarak günlük ders planını kontrol ediyordu. 'Eğitim Öğretim Çalışmalarının Planlı Yürütülmesine İlişkin Yönerge'de bir değişiklik yapan bakanlık, yeni müfredatla birlikte ortaya çıkan Öğretmen Kılavuz Kitabı'nın günlük ders planı olarak geçerli sayılmasını kararlaştırdı. ?imdilik ilköğretimin ilk beş sınıfındaki matematik, Türkçe, hayat bilgisi, sosyal bilgiler ile fen ve teknoloji derslerinin Öğretmen Kılavuz Kitapları basıldığı için sadece bu derslerin öğretmenleri ile sınıf öğretmenleri yeni durumdan yararlanacak. Ancak kademeli olarak uygulanan müfredat yaygınlaştıkça, birer yıl arayla 6, 7 ve 8. sınıflar için de geçerli olacak. Yeni müfredat gereği artık tüm ders kitaplarının yanında bir Öğretmen Kılavuz Kitabı, bir de Öğrenci Çalışma Kitabı bulunuyor. 'Öğretmenler ünitelendirilmiş yıllık plan' yapmaya ise devam edecek.

Mevcut durumda öğretmenlerin her gün ders planı yapması ve bunu da okul müdürüne imzalatması gerekiyor. Uygulamada ise iyi niyetle ancak mevzuata aykırı olarak yine günlük plan diye gösterilerek haftalık veya aylık da imzalatılabiliyor. Öğretmenler, internetten bütün derslerin günlük ders planlarını hazır olarak bulabiliyor ve bunu indirerek okul müdürüne imzalatabiliyor. Ayrıca arkadaşlarının hazırladığı planların fotokopisini de sunabiliyorlar.

Ankara'da 8 yıldır sınıf öğretmenliği yapan Mehmet T., günlük plan hazırlamasının 2-3 saatini aldığını belirterek, uygulamanın kaldırılmasını 'çok yerinde bir karar' olarak niteliyor. Günlük planların son yıllarda internet ve dergiler aracılığıyla matbu hale geldiğini anlatan Mehmet öğretmen, '6 yıl boyunca günlük planları elimde hazırladım. Ancak son iki yıldır internetten indiriyorum veya dergilerden alıyorum.' diyor. Hemen hemen bütün öğretmenlerin hazır planları kullandığını kaydeden Mehmet öğretmen, plan hazırlamanın öğretmenleri kırtasiyeciliğe yöneltmekten başka bir fonksiyonun kalmadığını düşünüyor.

17 yıldır sınıf öğretmenliği yapan ve geçen sene yeni müfredatın uygulandığı bir okulda çalışan Turgay A. ise, eski plan uygulamasının yeni müfredatın mantığına uygun olmadığını belirtiyor. Mesleğinin ilk yıllarında günlük planı el yazısıyla kendisinin hazırladığını anlatan Turgay öğretmen, 'Günlük planların zahmetten başka bir faydası yoktu. Öğretmenler de bunu bildiği için hazır planların üstüne adını yazıp müdüre imzalatıyordu. Aslında sırf müfettişler geldiği zaman kırtasiyecilik olarak kullanılıyordu. Kaldırılması çok faydalı oldu.' diyor.

Müfettişler denetliyordu

Günlük ders planı, bir ders için o dersle ilgili eğitim programlarında yer alan ve birbirleriyle ilişkili öğrenci kazanımlarını bir ya da birkaç ders saatinde işlenecek konuları, uygulamaları, zümre öğretmenleri ile şube öğretmenlerinin ortak hazırladığı çalışma olarak tarif ediliyor. Ders plânı, okul müdürü ve müfettişlerce denetleniyor. Ünitelendirilmiş yıllık plân ise, öğretim yılı süresince ders vermekle yükümlü olunan sınıflarda, program uyarınca belli üniteleri ya da konuları hangi aylarda yaklaşık olarak ne kadar zamanda işleyeceklerini gösteriyor. Duruma göre, zümre öğretmenler kurulu veya şube öğretmenler kurulu tarafından ortak hazırlanarak ders yılı başında okul yönetimine veriliyor. Her öğretmenin istenildiğinde ünitelendirilmiş yıllık plân ve günlük ders plânını okul müdürü ile müfettişlere gösterme zorunluluğu bulunuyor.