Tayin bekleyen öğretmenlere müjde. 2007-2008 öğretim yılında, ABD'deki okulların yüzde 60'ında yabancı dil dersi Türkçe olacak. 60 bin Türk öğretmene yurt dışı yolu açılıyor.

Amerika, tarihinin en önemli projelerinden birini gelecek yıl hayata geçiriyor... Washington yönetimi, dünyada 'anti Amerikan' düşüncenin her geçen gün daha da artması nedeniyle, eğitim kurumlarında yeni bir uygulamaya gidiyor. Bu çalışma, Türkiye için bulunmaz bir fırsat olacak. 2007-2008 yılı öğretim yılında, Amerika'daki okulların yüzde 60'ında, Türkçe, Rusça ve Çince yabancı dil dersi seçenekleri konulacak.

100 milyon dolar ek bütçe

ABD Başkanı George W. Bush'un 'küresel birliktelik' çalışması olarak nitelenen yeni dil seçenekleri yasası, yıl sonuna doğru ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilecek. 3 yeni dil seçenekleri için bütçeden 100 milyon dolar ek bütçe istenecek. Türkçe eğitim için, 60 bin Türk öğretmen ABD'de iş fırsatı yakalayacak. ABD'de şu anda 100 bini aşkın yabancı öğretmen var. Türkçe, Rusça ve Çince'den sonra, bu rakamın 250 bin dolayında olması bekleniyor.

ABD'de eğitim sistemi

Amerika'daki temel eğitim veren okullar, "Local Boards of Education" tarafından kontrol ediliyor. Amerika'da Elemantary (Temel) ve Secondary (İkinci) eğitim zorunlu olup, bazı eyaletlerde farklılık gösteriyor. Elemantary (ilkokul+3 yıl), toplam 12 yıllık Secondary eğitimi; (ilkokul+ortaokul+lise 6 yıl), Junior High School (ortaokul+3 yıl), Senior High School (lise) oluşuyor. İngilizce 4 yıl, diğer yabancı diller ise 3 yıl. Amerika'nın Alaska eyaletinde, eğitim daha kısa sürede veriliyor.

Aranan özellikler

Yasanın resmileşmesinden sonra Türkçe öğretmen alımına başlanacak. Liselerde görevli öğretmenler yıllık 38 ila 44 bin dolar, üniversitelerde çalışacaklar ise 40 ila 54 bin dolar kazanacak. Öğretmen seçerken aranan özelliklerden bazıları şöyle:

* Çok iyi derecede İngilizce ve Türkçe bilmek

* 25 ila 30 yaş arasında olmak

* Yurt dışında eğitim görmek (Öncelik kazandırıyor)

* Türkiye'den iyi referans..