Müdürlük sınavlarında düşük not aldığı için eleştirilen öğretmenler, ?uzmanlık' sınavında bu kez yüksek puan aldı.

ÖSYM tarafından yapılan ve ?uzman öğretmen' olmak için 144 bin öğretmenin girdiği Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı'ndan (KBYS) rekor başarı çıktı. 60 baraj puanının geçerli olduğu sınavda öğretmenler yüzde 74'lük başarı elde etti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'nın yaptığı ve 70 puan alanın başarılı olduğu sınavlarda öğretmenler genellikle yüzde 5 civarında başarı sağlıyordu. Bu yıl ilk kez eğitim sisteminin uzman öğretmenle tanışacağını açıklayan Bakan Hüseyin Çelik, Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı'nda öğretmenlerin büyük başarı gösterdiğini kaydederek, başarılı öğretmenleri kutladı. Zaman zaman ?öğretmenler sınıfta kaldı' şeklinde basında haberlerin çıktığını hatırlatan Çelik, ÖSYM'nin yaptığı sınavda öğretmenlerin gerçek başarısının ortaya çıktığını vurguladı.

İlk olarak 27 Kasım 2005'te lisans (4 yıllık fakülte) mezunları için, mahkeme kararı üzerine ise 30 Nisan 2006'da önlisans (iki ve üç yıllık yüksekokul) mezunları için ikincisi yapılan uzman öğretmenlik sınavının sonuçları açıklandı. İlk sınava 120 bin lisans mezunu öğretmen, ikinci sınava ise 23 bin önlisans mezunu öğretmen girdi. Toplam 152 bin adayın başvurduğu sınavda 8 bin öğretmenin sınavı geçersiz sayıldı. Sınavı geçerli sayılan 144 bin öğretmenden ise 106 bin 500'ü gerekli olan 60 ve üzerinde puan aldı. Sınavda öğretmenlerin çoğunluğu (52 bini) 60 ile 70 arasında puan alırken, 44 bin öğretmen 70 ile 80 arasında puan elde etti. 80 ile 90 arasında alan 9 bin 700 öğretmen çıkarken, 90'ın üzerinde puanı 106 öğretmen almayı başardı. Sınavı kazanamayan öğretmenler ise 50 ile 59 arasında puanda kaldı.

Sınav sonuçları tek başına öğretmenlere uzman öğretmenlik unvanı vermiyor. Puanlara kıdem, eğitim, etkinlikler ve sicil notları ilave edilerek bir ?değerlendirme puanı' tespit edilecek. Değerlendirme puanının yüzde 10'unu kıdem, yüzde 20'sini eğitim, yüzde 10'unu etkinlikler, yüzde 10'unu sicil ve yüzde 50'sini de sınav puanı oluşturacak. Her branşın toplam kadrosunun en fazla yüzde 20'si oranındaki öğretmenden en yüksek puan alanlar uzman öğretmen olacak. Sınav sonuçları iki yıl geçerli sayılacak.