?anlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde bugünlerde farklı bir heyecan yaşanıyor. Kaymakamlığın hayata geçirdiği 'her okuldan bir film' projesinde öğretmenler kendi senaryolarını beyazperdeye aktarıyor.

Öğretmenler dersten arta kalan zamanlarda ya yönetmen olarak kamera arkasına geçiyor ya da rol kesiyor. Öğrenciler de kamera önünde kendilerine biçilen rolü en iyi şekilde oynamaya gayret ediyor. Filmlerle ilgili tek şart ise bölgedeki çarpıklıkları konu alması ve eğitici olması.

Mesainin bitimiyle birlikte filmin kadrosu bir araya geliyor. Karşılıklı fikir teatilerinin ardından 'motor' denilerek sahneler çekiliyor. Setteki imkanlar ise oldukça kısıtlı. Işık, reflektör ve makyaj malzemeleri yok. Kameralar da düğün salonundan kiralanmış.

Öğretmenler Yeşilçam filmleriyle aralarındaki kalite farkını kapatabilmek için büyük uğraş veriyor. Çoğunlukla feodal yapı içinde yaşayan köylülerin trajedisini konu alan filmlerde rol alan öğretmenlere Viranşehir halkı da destek veriyor.

Kaymakamlığın projesi çerçevesinde film çeken okullardan biri de Göl İlköğretim Okulu. Kısa metrajla işe başlayan okulun ilk filmi Çığlık. Senaryosunu sınıf öğretmeni Servet Ektiren'in yazdığı, Kürtçe adı 'Havar' olan film, dört ana temadan oluşuyor. Faiz, feodalite, eğitim ve bedel. Kan davası yüzünden henüz ilköğretim öğrencisi olan küçük bir kızın barışmak için karşı tarafa bedel olarak verildiğini konu alan film 15 kişilik kadroya sahip. Filmin senaryosu, yaşanan bir olaydan alınmış. Heyecanı ilçe halkıyla paylaşmak isteyen öğretmenler akşamları Viranşehir Kültür Merkezi'nin sinema salonunda filmi gösterime sunuyor. Vatandaşın gösterdiği ilgi de öğretmenleri oldukça memnun ediyor. Öyle ki film sona erdiğinde birçok kişi gözyaşlarını tutamıyor.

Film yarışmada birinci gelirse Türkiye genelinde gösterilmesi için Kültür Bakanlığı'ndan bandrol alınacak. CD ve DVD olarak da filmi çoğaltmayı hedefleyen öğretmenler, elde edecekleri gelirle okullarının 8 milyar liralık borcunu kapatmayı düşünüyor. Filmin maliyeti ise 1,5 milyar. Senaryo yazarı Servet Ektiren, 'Bu proje yıllardır gündemimizdeydi. Ancak memur olduğumuz için böyle bir işe girişemiyorduk. Feodal temeller hâlâ bölgede güçlü. Bunun önüne geçmek için böyle bir konu seçtik.' diyor. Genç öğretmenlerin en büyük hayali ise bir gün profesyonel ekipmanlarla sinema filmi çekmek. Filmde rol alan ilköğretim 7. sınıf öğrencisi Dilan Topgan'ın mutluluğuna diyecek yok. Kan davasının sona ermesi için karşı tarafa bedel olarak verilen kızı oynayan Topgan, öğretmenleriyle aynı filmde rol almaktan büyük zevk aldığını ifade ediyor. Filmi çekerken zaman zaman zorlandığını itiraf eden Topgan, her şeye rağmen bir filmde oynamanın mutluluğunu yaşıyor.

Viranşehir Kaymakamı Yalçın Yılmaz, öğrenci ve öğretmenlerin kendi yönettikleri, oynadıkları ve yazdıkları senaryoların eğitici bir dille izleyiciye aktarılmasıyla birçok kişinin bilinçleneceğine dikkat çekiyor. 'Her okuldan bir film' yarışmasının sonuçları mayıs ayı sonunda Viranşehir Kültür Merkezi'nde halka açık gösterimde belli olacak. İçlerinden bir tanesi birinci seçilerek en çok alkışı alacak.