Öğrencisi az olan köy ve mezralardaki öğrencileri 15 yıldır merkezlere taşıyan Milli Eğitim Bakanlığı, 2005-2006 öğretim yılından itibaren ihtiyaç olan yerlere öğretmenleri servis araçlarıyla götürecek.

Geçtiğimiz öğretim yılında 29 bin köy ve mezralardaki okullardan topladığı 700 bin öğrenciyi eğitim görecekleri 6 bin 300 okula ulaştıran bakanlık, bunun için her yıl 300 trilyon lira civarında para harcıyor. Her yıl bu imkandan yararlanan öğrenci sayısının artması, çocukların sabahın erken saatlerinde yollara düşmesi ve köy okullarında branş öğretmeni bulunmaması gibi sorunlara çözüm arayan bakanlık, çareyi öğretmenleri taşımakta buldu.

Bu kapsamda geçen yıl bazı illerde uygulanan 'taşımalı öğretmen' sistemi bu yıl ülke geneline yaygınlaştırılacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, il milli eğitim müdürlerine 'ihalelerde bir minibüs de öğretmenlere ayırın' talimatı verirken, öğrencilerin taşınmasına yine devam edilecek.

Öğretmenler araçla birbirine yakın köylere veya taşıma merkezi okullara günübirlik gidip gelecek. Öğretmenlerin taşınması illerin ihtiyaçlarına göre değişebilecek. Uygulamanın detayları bakanlıkta oluşturulan bir çalışma grubu tarafından illerin de görüşleri alınarak netleştirilecek ve karar bir genelge ile valiliklere duyurulacak. Yeni projeyle özellikle İngilizce ve bilgisayar gibi branş öğretmenlerinin taşınması hedefleniyor. Bu öğretmenler birleştirilmiş sınıflı ve tek sınıf öğretmeni tarafından okutulan köy okullarına veya taşıma merkezi okullara haftada birkaç gün gidip ders anlatacak. Norm fazlası öğretmenlerin de bu kapsamda haftalık 30 saatlik ders sayısını doldurması için değerlendirilmesi düşünülürken, taşınacak öğretmenlerin mağdur olmaması için çok uzak mesafeler tercih edilmeyecek. Öğretmenlerin taşınması ile taşınan öğrenci sayısının 100 bin civarında azaltılması hedeflenirken, hiç branş öğretmeni görmeyen öğrenciler de branş öğretmeni görmüş olacak.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, özellikle dağınık yerleşim yerlerinde ve 3-5 çocuğun bulunduğu mezralarda çocukların mutlaka taşınması gerektiğini kaydetti. Çelik, 'Köyde bir öğretmenin olması o köyün sosyal hayatında önemli bir yer tutar. Bu nedenle köy okullarının kapalı kalmaması gerekir. Kapalı olan okullar ufak tefek tamiratlarla yeniden faaliyete geçirilebilir.' dedi. Çelik, taşıma merkezi okullarda öğrencilere sıcak yemek verilmesi ve bu okullara mümkün olduğu kadar stajyer öğretmen verilmemesi konusunda mayıs ayında bir genelge yayınlamıştı.