ÖSYM tarafından yapılan Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı'na (KBYS) giren 143 bin 915 öğretmenden 106 bin 536'sının büyük bir başarı sağladığı ortaya çıktı. Öğretmenler, baraj olan 60 ve üzeri puan alarak, KBYS'de yüzde 74.03 oranında bir başarı elde etti.

Müfettiş, ataşe, okul müdürlüğü ve müdür yardımcılığı gibi sınavlardan başarı sağlayamayıp, kamuoyunda 'sınıfta kaldılar' şeklindeki haberlere konu olan ve imaj kaybına uğrayan öğretmenler, yüzde 74.03'lük başarıyla bu imajı da sildi. ÖSYM, kesin sonuçları 8 Temmuz 2006 tarihinde adayların adreslerine göndermeye başlayacak. Bu arada adayların 15 günlük sınav itiraz hakkı süreleri de bulunuyor.

Bakanlık, itiraz hakkı süresinin hemen ardından sınavdan 60 ve üzeri puan alanlar ile sınavdan muaf olan mastır, yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenleri ikinci bir değerlendirmeye alacak. "Uzman" olmak için gerekli olan asıl değerlendirme puanının yüzde 50'sini sınav puanı, yüzde 10'unu kıdem, yüzde 20'sini eğitim (hizmet içi, lisansüstü), yüzde 10'unu etkinlikler (bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar), yüzde 10'unu da sicil durumu oluşturacak. 8 Temmuz 2006 tarihinden itibaren bu çerçevedeki bir değerlendirmeye start verecek olan MEB, "Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselmeye İlişkin Değerlendirme Kılavuzu" hazırlık çalışmalarını da tamamladı. Bakanlık kaynakları, yaz döneminde iller arası, özür tayinleri ve emekli olacak öğretmenlerin iş ve işlemlerinin tamamlanması nedeniyle başvuruların 1 Eylül'den itibaren alınacağını belirtti.

Yapılacak değerlendirmelerde, uzman öğretmenlik hakkını elde edenlere 1 Ekim 2006 tarihine kadar sertifikalarının verilmesi planlanıyor. Uygulamanın yürürlüğe girmesiyle uzman öğretmenlerin maaşlarında 70 YTL, başöğretmenlerin maaşlarında ise 140 YTL'lik bir iyileştirme olacak.