Eğitimin aksamaması için öğretmenlerin nisan ve aralık yerine temmuz celbinde silah altına alınması gündemde. Milli Savunma Bakanlığı'nın onayı halinde yoksul öğrencilerin yararlandığı Mehmetçik dershanelerindeki öğretmen açığı da kapanmış olacak.

 

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, silah altına alınacak öğretmenler için 'tek celp' uygulamasını gündeme getirdi. Öğretmenlere, askerlik için nisan ve aralık yerine sadece temmuz celbi geliyor. Milli Eğitim, öğretmenlerin celp-terhis dönemlerinin, eğitim-öğretim dönemiyle örtüşmemesi nedeniyle ortaya çıkan sorunun çözümü için iki öneriden oluşan bir paket hazırladı. Öğretmenlerin temmuzdan temmuza askerlik yapmalarını öngören öneri, Milli Savunma Bakanlığı'na bir yazıyla gönderildi.

 

EYLÜLDE SINIFA

 

Milli Savunma Bakanlığı'ndan onay çıkması halinde, ilk uygulama bu temmuzda başlayacak. Buna göre, haziran ayı ortalarında alınması planlanan başvuruların ardından dağıtımları yapılacak öğretmenlerin askerlik süresi temmuzda başlayacak. Asker öğretmenlerin temel eğitimleri ağustos ayında tamamlatılacak ve yeni öğretim yılının başlayacağı 15 Eylül'de sınıflara girmeleri sağlanacak. Bu öğretmenlerin, askerlik görevleri haziran ortasına denk gelen öğretim yılı sonunda bitecek.

 

ÜCRETLİ Ö?RETMENLİK

 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın çözüm paketindeki ikinci önerinin ise halen askerliklerini yürüten öğretmenleri kapsadığı öğrenildi. Bu öneri, öğretmenin terhis olduktan sonra da, eğitim-öğretim dönemi bitinceye kadar askerliğinin ücretli olarak devamını öngörüyor. Ancak, askerlikleri süresince kışlada kalan öğretmenlerin terhis sonrası ortaya çıkacak barınma problemine çözüm bulunamadı. Öneri, iki bakanlığın, barınma için ortak karara varmaları halinde uygulanabilecek.

 

AÇIK KAPANIYOR

 

'Temmuz celbi' uygulamasıyla, özellikle öğretmen yetersizliği nedeniyle düzenli eğitim yapılamayan ve kurs ortamı bulunmayan yörelerde açılan Mehmetçik Dershaneleri'nin de, aksamadan çalıştırılması hedefleniyor. Böylece, öğretmenlerin terhis olması nedeniyle sekteye uğrayan bu dershanelerin, tam kadro temmuzdan temmuza çalışmaları sağlanacak. Bu dershanelerde, ÖSS ve LGS sınavlarına hazırlanan 8 bin 917 öğrenciden yüzde 73'ü sınavları kazanmıştı.

 

TSK'dan 8 yıla destek

 

TÜRK Silahlı Kuvvetleri, asker öğretmen uygulamasına, ilköğretimin kesintisiz 8 yıla çıkarılmasını öngören yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, bu sisteme destek olmak üzere ağırlık verdi. Silah altına alınan ve temel eğitimlerini tamamlayan öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı emrine verildi. Halen yedek subay statüsünde olanlar, 12 ay süreyle 'asker öğretmen' unvanıyla görev yapıyor. Silah altına alınmadan önce Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan 28 ilde görev yapan öğretmenler, temel eğitimlerinin ardından aynı illere atanıyorlar. Silah altına alınmadan önce diğer 53 ilde görevli olanlar da, öncelikle bu 28 ilin emrine veriliyorlar. Asker öğretmenlerin görevlendirilmelerinde kadro koşulu aranmıyor.