Ağustos ayı öğretmen tâyininde, adaylardan ilk kez bilgisayar sertifikası veya en az 3 kredilik bilgisayar eğitimi almış olması istenecek.

Bakanlık, "bilgisayar" şartını, Ağustos ayında açacağı 10 bin kadroda uygulayacağını ÖSYM'ye bildirdi. Ancak, MEB'in yönetmelik değişikliği ile aldığı bu kararı ÖSYM, 2006 yılı Temmuz ayında açacağı KPSS sınav kılavuzuna koymayı unuttu. Bakanlık, KPSS kılavuzundaki bu eksikliği farketmesi üzerine, ÖSYM yetkililerine yazıyla tekrar bildirerek, adayların uyarılmasını istedi. MEB, öğretmen olabilecek kıstaslarla ilgili alınan kararı, adayların mağdur olmaması için kendi internet sitesinden de duyurmağa başladı.

Öğretmen adaylarının, başvuruları 1 Mayıs'ta başlayan 2006 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) için 12 Mayıs 2006 tarihine kadar ÖSYM'ye başvurmaları gerekiyor. Talim ve Terbiye Kurulu'nun 119 sayılı kararında belirlenen ve alanlar itibariyle kararda belirtilen yükseköğrenim programlarından mezun olmaları şartı koşuluyor. "Öğretmenlik için yapılacak başvuruların ilk günü itibariyle 40 yaşından gün almamış olmaları, öğretmenlik mesleğinden çıkartılmayı gerektiren tür ve derecede ceza almamış olmak" talep ediliyor. Diğer şartlar şöyle sıralanıyor:

·         Adaylık dönemi içinde, sağlık durumu hariç görevine son verilenlerden öğretmenlik için son başvuru tarihine göre 3 yılını doldurmuş olmak.

·         Yurtdışı yüksek öğretim kurumlarından lisans düzeyinde mezun olanlar açısından Talim ve Terbiye Kurulu'nun 119 sayılı Kararı'nda belirtilen yükseköğretim kurumlarının aynı alana denkliği Yükseköğretim Kurulu'nca belirlenmiş olmak.

·         Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans, Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu işbirliğiyle açılan 21 kredilik 'Pedegojik Formasyon', 33 kredilik 'İlköğretim Sınıf Öğretmenliği' ve İngilizce Öğretmenliği için 31 kredilik 'İngilizce Öğretmenliği Sertifikası' programlarından herhangi birini başarıyla tamamlamış olmak (Eğitim fakültesi mezunlarından bu şart aranmayacak).

·         Öğretmenlik başvurusu yaptığı alanla ilgili bir yüksek öğretim programından mezun ya da başvuru tarihi itibariyle mezun olabilecek durumda olmak.

·         Öğrenimleri süresince en az üç kredilik bilgisayar eğitimi almış olmak veya bakanlık onaylı bilgisayar kullanım belgesine sahip olmak.

·         KPSS 10'da atanacağı alan için Bakanlıkça belirlenen taban puan ve üstünde puan almış olmak.

·         Askerlik yükümlüsü olup, henüz askerliğini yapmamış olanların, atamanın yapılacağı tarihi takip eden dönemine kadar memuriyete atanmasında askerliği bakımından herhangi bir sakınca almadığını, askerlik görevi nedeniyle silah altında bulunanların 31/12/2006 tarihine kadar terhis olacaklarını ve askerlik görevini yapmış olanlarla muaf olanların bu durumlarını ilgili askerlik şubesi veya birliklerinden alacakları belgeyle belgelendirmek koşulları aranacak.