Milli Eğitim Bakanlığı, eş durumundan atama talebinde bulunan 31 bin öğretmenden 15 bininin tayin hakkını bu yıl elinden aldı.

Öğretmen tayinlerine anlaşmalı evlilik engeli

E? durumundan atama talebinde bulunan 15 bin stajyer öğretmenin tayin hakkı bu yıl elinden alındı. Bakanlık, aldığı bu karara gerekçe olarak da, stajyer öğretmenlerin tayin yaptırabilmek için anlaşmalı evlilik yoluna gitmesini gösterdi.

Bu da, stajyer öğretmenlerin tayin hakkını kaybetmesine yol açtı. Uygulamayla, yeni mezun öğretmenlerin tayin için bekleme süresi 2 yıla kadar uzamış oldu.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, eş durumundan atama talebinde bulunan 31 bin öğretmenden 15 bininin tayin hakkını bu yıl elinden aldı. Bu karara gerekçe olarak da, stajyer öğretmenlerin tayin yaptırabilmek için anlaşmalı evlilik yoluna gitmesini gösterdi. Bakanlığı aldığı kararla, artık asaletini kazanmadan hiç bir öğretmen, atandığının dışında başka bir okula tayin isteyemeyecek. Öğretmenin asaletini kazanacağı staj süresini de görev yaptığı okulun müdürü belirleyecek. Bu süre de 12 ayı geçemeyecek.

Geçtiğimiz eğitim ve öğretim yılı başlamadan önce, kuraları çekilen 30 bin stajyer öğretmenden 15 bini, eş durumunu gerekçe göstererek tayin talebinde bulunması üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl işi sıkı tutarak, mart ayında önlemini alma yoluna gitti. Atama yönetmeliğinde değişiklik yapan Bakanlık, henüz memuriyet hakkını kazanmamış, stajyer öğretmenlerin tayin iznini tamamen kaldırdı. Karara gerekçe olarak istediği şehirde görev yapabilmek için "anlaşmalı evlilik" ve "anlaşmalı boşanma" yoluna gidilmesini gösteren Milli Eğitim Bakanlığı, "Bu yöntem yüzünden, başta doğu ve güneydoğu Anadolu olmak üzere çok sayıda öğrenci eğitim alamadı" dedi.

659 BİN Ö?RETMEN:

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven'in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de 659 bin öğretmen, memur statüsünde devlet okullarında görev yürütüyor. Bu yıl 19 bin 424 kadrolu, 3 bin 154 de sözleşmeli öğretmenin atamasını yapan Milli Eğitim Bakanlığı, her hangi bir ayrım yapmaksızın tüm öğretmenlere de 'eş durumundan' tayin hakkı tanıyordu. Ancak, yeni mezun stajyer öğretmenlerin kura çekiminin ve 6 aylık eğitimlerinin ardından eş durumlarını gerekçe göstererek, atama talebinde bulunabiliyordu.

Bu tayin taleplerinin anlaşmalı evlilikler sonucunda yapıldığına karar veren Bakanlık, Öğretmenlerin Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde yeniden düzenlemeye gitti. 4 Mart 2006 tarihinıde yayınlanan kararla henüz memur adayı olan ve stajyer konumunda çalışan öğretmenlerin tayin hakkını kaldırdı.

2 YIL BEKLEME SÜRESİ:

Bunun sonucunda, 6 aylık hazırlayıcı ve tamamlayıcı eğitimi doldurarak stajyer statüsüne giren öğretmenlerin, tayin hakkı elde edebilmeleri için aynı bölgede 6 ile 12 ay arasında değişen sürelerde görev yapmaları gerekecek. Bu süreyi de okul müdürleri belirleyecek. Eş durumundan tayinler için de başvurular sadece ?ubat ve Temmuz aylarında yapılabilecek. Tüm bu uygulamalar, tayin hakkı elde etme süresinin 2 yıla kadar uzamasını sağlayacak.

2003 yılına kadar öğretmenlere tayin hakkı verilmediğini söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, "Son üç yıldır aileleri mağdur olmaması için öğretmenlere tayin hakları kullandırılıyordu. Ancak, bu kez de öğrenciler mağdur olmaya başladı. Sosyo ekonomik seviyesi yüksek olmayan şehirlerde görev yapan bazı öğretmenlerin, anlaşmalı evlilik ya da anlaşmalı boşanma yoluna giderek, tayin hakkı elde ettikleri ortaya çıktı. Bunun sonucunda özellikle doğu ve güneydoğu illerindeki öğrenciler, mağdur olmaya başladı" dediler.

ANAYASA'YA AYKIRI:

Bazı kötü uygulamaların tüm öğretmenlere mal edilmemesi gerektiğine dikkat çeke Eğitim-Sen yetkilileri de, "Türkiye'de her yıl 25-30 bin öğretmenin ataması yapılıyor. Bunların yarısı da gerekçe olarak eş durumunu gösteriyor. Anayasa'nın 41'inci maddesine göre devletin, çalışma koşullarını aile bütünlüğünü koruyacak şekilde oluşturması gerekiyor. Ancak, yeni uygulama eşlerin birbirinden 2 yıl ayrı kalmasına yol açabiliyor" dedi.