İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü, sözleşmeli öğretmen olarak çalışmak isteyenler için internette bir havuz oluşturdu. Öğretmen adayları saat başına 5 YTL alacak.

İzmir'de, öğretim yılı öğretmen açığı sorunuyla başladı. En son 402 öğretmenin atandığı kentte açık, geçici öğretmenlerle kapatılmaya çalışılıyor. Öğretmen adayları, saatine 5 YTL alacakları iş için internet üzerinden başvuruyor.

Eğitimciler, Milli Eğitim müdürlüklerinin havuzdan öğretmen seçtiği bu uygulamayı, "ucuz öğretmen" pazarı olarak nitelendiriyor.

Diplomaları ellerinde, kadrolu öğretmenlik hayali kuran binlerce üniversite mezunu, umutlarını bir sonraki yıla bırakırken, işsizlik sorununu geçici de olsa çözmek için okullara akın etti. Pek çok "öğretmen belgeli" üniversite mezunu, ücret karşılığı öğretmenlik için okul okul, ilçe ilçe dolaşıp iş ararken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü özel bir yazılım programıyla "öğretmen havuzu" oluşturdu.

Öğretmenlik başvurusu yapmak isteyenler, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün web sayfasına girerek form dolduruyor. Çalışmak istediği ilçeleri yazıyor. Kimlik ve mesleki bilgilerini de içeren formu doldurarak başvurusunu yapmış oluyor.

İlçe milli eğitim müdürlükleri de bu havuza girip ihtiyaç duyduğu branşlarda adaylar arasından seçim yapıyor. Adaylara hangi okulda çalışmasının planlandığı söyleniyor. Aday kabul ederse, istenen evrakla Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gidiyor, görevlendirilmesi yapılıyor.

2 bin 800 başvuru

Adayın telefonla görevi kabul ettiğini söylemesiyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adayı havuzdan çıkarıyor. Geçici olarak çalışan öğretmenler haftada 20-24 saat derse girebiliyor. Ayda en fazla 100 saat ders verebilen öğretmenlerin eline 500 YTL geçiyor.

Öğretmen havuzunu, başvuruları kolaylaştırmak ve görevlendirmeleri hızlandırmak için açtıklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, havuza başvuran öğretmen sayısının 2 bin 800'e ulaştığını bildirdi.