Milli Eğitim Bakanlığı'nın 29 Ağustos'ta yapılan 10 bin 509 yeni öğretmen ataması, Türkçe öğretmenlerinin tepkisine neden oldu.

Bir sene önce çıkarılan atama yönetmeliği, Türkçe öğretmenliğine öncelikle eğitim fakültesi mezunlarının atanmasını öngörürken, atama kılavuzunda fen edebiyat fakültesi mezunları da kapsama alındı. Öğretmenliğe atanabileceklerin sayısını 4 kat arttıran düzenlemenin iptali için Eğitim-Sen, yargıya başvuracak.

Türkçe öğretmenliği bölümü mezunlarının karşı karşıya kaldığı sorun, Milli Eğitim Bakanlığı'nın atamalara ilişkin çıkardığı iki düzenleme arasındaki çelişkiden kaynaklanıyor.

Talim Terbiye Kurulu tarafından 2004 Ağustos ayında yayımlanan tebliğde, Türkçe öğretmenliğine öncelikle Türkçe öğretmenliği bölümü mezunlarının atanacağı; halen kadro kalması durumunda ise fen-edebiyat fakültelerine bağlı Türk dili ve edebiyatı bölümünün formasyon eğitimi alan mezunlarının da başvurabileceği belirtiliyor.

2005 Ağustos ayında yayımlanan atama kılavuzunda ise Türkçe öğretmenliği kadrosuna atanabilecekler arasında öncelik sırasına yer vermeksizin fen edebiyat fakültesi mezunları da sayılıyor.

Kılavuzdaki düzenleme her iki fakülte mezunlarının KPSS puanlarına göre sıralanmasını ve atamanın da buna göre yapılmasını öngörüyor.

Buna göre 1300 kişilik Türkçe öğretmenliği kadrosuna ilk düzenlemeye göre sadece 1500-2000 arası eğitim fakültesi mezunu başvurabiliyorken; ikinci düzenlemede fen edebiyat fakültesi mezunlarının da dahil edilmesiyle ile bu sayı 6 bini geçiyor.

KPSS göre 850. sırada yer alan bir eğitim fakültesi mezununun, kılavuza göre 4 bininci sıraya gerilediğine dikkat çeken Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, düzenlemenin iptali için yargıya başvurma hazırlığında.