Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen adaylarına kendi branşlarından da soru sorabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda değişiklik yaptı.

Eğitim kadrosuna dahil olmak isteyenler önce KPSS'ye girecek, ardından da bakanlığın düzenleyeceği alan seçme sınavında ter dökecek. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre öğretmen atamaları, KPSS'de alınan puanın yüzde 50'si ile alan seçme sınavında elde edilen neticenin yüzde 50'si esas alınarak yapılacak. Ancak şubat ayında yapılacak 10 bin atamada sadece KPSS'nin dikkate alınması bekleniyor. Gerekli hazırlıkların ardından yeni sistemin ağustosa yetiştirilmesi planlanıyor. MEB, Anadolu öğretmen lisesi öğrencilerine de staj zorunluluğu getirdi. Amaç, mesleğe ilişkin okulda kazanılan bilgi, beceri, tutum ve davranışların uygulama ortamında pekiştirilmesi.

Öğrencilerin, 'öğretmenlik mesleğine yönlendirilmelerine dair çalışmalara katkıda bulunmak ve öğrenimleri sırasında öğretmenlik mesleğine ilişkin kazandıkları bilgi, beceri, tutum ve davranışları uygulama ortamında pekiştirmelerini sağlamak' amacıyla gerçekleştirilecek 'uygulamaları izleme etkinliği', on iş gününden fazla olmayacak ve notla değerlendirilmeyecek. Bu etkinliklere ilişkin usul ve esaslar yönergeyle düzenlenecek. Bunun ilk uygulaması ise seneye başlayacak. Öğrencilerin yatılı ilköğretim ve köy okullarında öncelikli olarak staj yapmaları öngörülüyor. Ayrıca yeni yönetmeliğe göre Anadolu öğretmen liselerine artık, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı'yla (OKS) öğrenci alan Anadolu, fen ve sosyal bilimler gibi resmi liseler ile askerî liseler ve polis kolejlerinin 9. sınıflarında nakil yapılabilecek. Ancak öğrencilerin gitmek istedikleri okulun taban puanından yüksek puan almış olması gerekecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen adaylarına alanlarıyla ilgili soru soracak olması adaylarda farklı tepkilere neden oldu. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu Ahmet Coşkun, yeni uygulamaya destek verirken, "?imdiye kadar sadece KPSS puanına göre öğretmen alınıyor, adayların mesleki bilgileri ölçülmüyordu. Ayrıca beden eğitimi, müzik, resim bölümü mezunlarına da matematik, fen gibi pek ilgileri olmayan sorular yöneltiliyordu. Ben beden eğitimi öğretmenliği mezunu olarak özellikle matematik ve fen sorularında zorlanıyordum. ?imdi sadece alanımla ilgili ayrı bir sınava girecek olmam benim şansımı artırdı." dedi. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu Bilal Kaya ise yeni uygulamaya karşı çıktı. Kaya, Milli Eğitim Bakanlığı'nın üniversitenin verdiği diplomayı dikkate alması gerektiğini, MEB'in aldıkları eğitimi sorgulayamayacağını savundu.