Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Ferit Bernay'ın 80 bilimadamını sudan bahanelerle görevden uzaklaştırdı. Öğretim üyeleri, rektöre karşı tavır aldı.

 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Ferit Bernay, 80 bilim adamını gerekçesiz görevden uzaklaştırarak, üniversitenin geleceğini karartıyor

 

Hukuka aykırı uygulamalar yaptığı gerekçesiyle eleştirilen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, şimdi de 80 araştırma görevlisinin işine gerekçesiz son veriyor. Üniversitede doktorasını tamamlamış yardımcı doçent kadrosu bekleyen, fakat ataması yapılmayan 80 doktor araştırma görevlisinin atamaları, yardımcı doçent kadrosu için gerekli atanma kriterlerini taşıdıkları halde yapılmadı, atanmaları ve sözleşmelerin yenilenmesinde takip edilmesi gereken yasal süreç işletilmeyip, tasfiye süreci başlatıldı. Doktorasını yapmış 4 araştırma görevlisinin işine son verilirken, 76'sı da birkaç ay içinde üniversiteden uzaklaştırılacak.

 

ÖDÜL YERİNE CEZA

 

YÖK Kanunu'nun 33-A maddesi ile göreve başlayan araştırma görevlileri, doktora ve doçentlik çalışmalarını üniversitede 'öğretim üyesi yardımcısı' görevi ile birlikte yürüterek, akademik kariyer yapıyor. Aynı kanunun 50-D maddesine göre, yüksek lisans ve doktora için üniversiteye kabul edilen geçici araştırma görevlileri ise doktoralarını tamamlayınca kanun gereği üniversite ile ilişik kesiyor. OMÜ'de 33- A maddesi uyarınca görev yapan doktor araştırma görevlileri, Rektör Bernay'ın bu kararına tepki göstererek, şunları söylediler: "Bizler, üniversitenin geleceğiyiz. YÖK Kanunu'na göre gerekli olmadığı halde, akademik kariyer yapıyoruz. Hepimiz doktoramızı tamamladık. Bazılarımız da doçent unvanı aldı. Birçoğumuzun akademik yeterlilik puanı doçentlik, hatta profesörlük için yeterli iken, Rektör Bernay bizi ödüllendirmek yerine cezalandırıyor."

 

YÖK BELGESİ YALANLIYOR

 

YÖK, "33-A maddesi uyarınca istihdam edilen doktor araştırma görevlilerinin, üç yıllık görev süresinin dolmasının ardından, bir suç işlediği sabit olmadıkça, tekrar aynı göreve atanması yönünde 1986 yılından bu yana yapılan uygulamanın doğru olduğu" görüşünde. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 'Torba Kanun' olarak alınan 5335 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 10 maddesi, bu durumdaki araştırma görevlilerinin lehine bir düzenleme içeriyor.

 

FINDIKÇIYI DA CEZALANDIRDI

 

Rektör Bernay'ın görevine son verdiği araştırma görevlilerinin önemli bir bölümü, bölge insanı için ekonomik ve sosyal projeler yürütüyor. Bu genç bilim adamlarının, üniversitenin bulunduğu Karadeniz Bölgesi'ndeki sorunların giderilmesine yönelik projeleri, görevlerinin sona ermesiyle birlikte ortada kalacak. Örneğin, fındık üretimini olumsuz etkileyen zararlılar üzerinde çalışan araştırma görevlileri, hazırladıkları yaklaşık 500 milyar liralık 'Fındık Zararlılarıyla Mücadele' projesi için DPT'nin de desteğini aldı. Karadeniz Bölgesi'nin en önemli ürünlerinin başında gelen fındığın üretimini ve kalitesini artırmaya yönelik bu proje, bu işi sırtlanan araştırma görevlilerinin üniversiteden atılmasıyla birlikte ortada kalacak. Çünkü Ziraat Fakültesi'nin ilgili bölümünde aynı alanda uzman bulunmadığı gibi, Türkiye'nin başka üniversitelerinde de böyle bir proje yürütülmüyor.

 

GÖREVİME DÖNECE?İM

 

Üniversiteden ilk atılan Ayda Kayıpmaz, 11 yıl önce başladığı görevini başarıyla yürüten, onlarca araştırma görevlisinden biri. "Bölümümüzde, 50-D maddesine göre burslu doktora öğrencisi olanlara, öğretim görevlisi kadrosu verilirken, benim hakkım olan yardımcı doçentlik kadrosu verilmediği gibi, görevime de son verildi. Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdum, görevime iade edileceğime inanıyorum" dedi.