Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, adli ve idari yargı hakimlik sınavlarında başarılı okullardan biri.

Buna rağmen Ankara Üniversitesi hukuk öğrencileri de eğitim kalitesinden dert yanıyor. Geçtiğimiz hafta gazetemizde yer alan haberi değerlendiren öğrenciler, hukuk eğitiminin süresinin uzatılmasından yana olduklarını söyledi. Ders yükünün ve fakülte sayısındaki fazlalığın kaliteyi düşürdüğünü ifade eden öğrenciler, stajda geçen eğitimin etkinliğinin artırılması gerektiğini belirtiyor. Hukuk fakültelerinin 5-6 seneden önce bitmediğine dikkat çeken öğrenciler staja ağırlık verilmesi gerektiğini şu örnekle ifade ediyorlar: '23 yaşında hakim otorite kurabilir mi?'

AÜ Hukuk Fakültesi öğrencileri konuyla ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:

Barış Sunal (4. sınıf öğrencisi): Okulumuz fiili olarak zaten 5-6 sene. Derslerin yoğunluğundan dolayı 4 senede bitiren öğrenci sayısı çok az. Okul süresinin uzatılması doğru olur. Ders yükü azaltılmalı ve 5 seneye yayılmalı. Ders yoğunluğundan dolayı asosyal olduk. Çok fazla hukuk fakültesi ve öğrencisi var. Öğretim üyesi sayısı ise yetersiz. Birçok hocamız farklı üniversitelere ders vermeye gidiyor.

Özge Kopan (4. sınıf öğrencisi): Çöp hukuku, çevre hukuku gibi dersleri görüyoruz. Bu derslerin seçmeli olarak verilmesi gerekir. ?u anki okul ve staja göre 23 yaşında hakim olunabiliyor. 23 yaşındaki hakimin otorite kurması oldukça zor. Mezun olan birçok arkadaşımız stajların 'naylon' yapıldığını söylüyor. Avukatlık ve hakimlik stajının içi doldurulmalı. Staj süresi de uzatılacaksa yeni mezun hukukçuların ekonomik sorunu, kredi ile çözülmeli.

Seda Gayretli (4. sınıf öğrencisi): Hukuk fakültelerinde teorik bilgi öğretiliyor. Pratik kısmını stajda öğreniyoruz. Bu yüzden staja daha fazla önem verilip, etkinliği artırılmalı.

Celal Uzunkaya (1. sınıf öğrencisi): Eğitim süresinin uzatılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Hukuk toplumla iç içe. Hukukçular muhakeme yetenekleriyle insanları anlamalı. Sosyoloji, psikoloji gibi dersler toplumu daha iyi tanımamızı sağlayacaktır. Okulumuz zaten 5-6 yılda ancak bitiyor. 450 öğrenci arasından geçen yıl 37 öğrenci 4 senede mezun olabildi. Hukuku seçecek öğrencilere lisede seçmeli olarak hukuk dersleri verilmeli. AB'ye girişimizle birlikte İngilizce hazırlık işimize yarayabilir.

Sinan Benek (1. sınıf öğrencisi): Sadece İngilizce hazırlık olursa bir işe yaramaz. Okulda zaten gönüllü öğrencilerin katıldığı İngilizce hazırlık veriliyor. 10-15 kişi ancak katılıyor.