Öğrenci karnelerinde, artık davranışlarının karşısında "Pekiyi" yazmayacak

İlköğretim okulu öğrencilerine, gelecek yıldan itibaren "yenilenmiş" karneler verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği yenilendi. Yenilenen yönetmeliğe göre, eğitim-öğretim sürecinin her yarıyılında öğretmenler, öğrencilerin hem öğretim programının öngördüğü becerilerdeki gelişimleri hem de toplumsal davranış kurallarındaki gelişim düzeyleri hakkında değerlendirme yapacaklar.

Öğrencilerin gelişim düzeyleri, sınıf öğretmeni veya şube rehber öğretmeni tarafından aynı şubede derse giren diğer öğretmenlerin görüşleri de alınarak, "Gelişim Düzeyinin Üstünde", "Gelişim Düzeyine Uygun", "Desteğe İhtiyacı Var" şeklinde değerlendirilecek. Böylece artık öğrencilerin davranışlarının karşısında belirtilen "Pekiyi", "İyi" değerlendirmeleri karnelerde yer almayacak.

Gelecek yıldan itibaren verilmeye başlanacak karnelerde, öğrencilerin şu davranışları ve becerileri değerlendirilecek:

"Bağımsız Olarak Çalışma, Grup Halinde Çalışma, Sınıf Etkinliklerine Katılma, Materyalleri Özenli Kullanma, Aldığı Ödevleri Yerine Getirme, Bağımsız Karar Verme, Planlı ve Düzenli Çalışma, Başkalarının Haklarına Saygı Gösterme, Kendi Haklarının Bilincinde Olma, Okul ve Toplum Kurallarına Uyma, Kararlarında Adil Olma, Etkili İletişim Kurma, Arkadaşlarıyla Yardımlaşma, Çevreyi Temiz Tutma, Karşılaştığı Sorunları Çözme, Yaratıcı Düşünme, Araştırma Yapma." Bu şekilde belirlenen "kişisel ve sosyal beceriler", notla değerlendirilmeyecek.

Sınıf seviyesine göre yetersizlikleri görülen öğrenciler için ikinci yarıyılın ilk ayı içinde sınıf veya branş öğretmenleri, okul rehber öğretmeni, okul yönetimi ve öğrenci velilerince, öğrencinin, okulun ve çevrenin durumuna göre alınacak tedbirler kararlaştırılacak. Gerektiğinde ilköğretim müfettişlerinin rehberliğinden de yararlanılarak, kararlaştırılan önlemler tutanakla tespit edilecek ve uygulama sonuçları rapora bağlanacak.

Alınan bütün önlemlere rağmen bir üst sınıfta güçlüklerle karşılaşabilecek öğrencilerin sınıf geçmesine veya sınıf tekrarına, 1, 2 ve 3. sınıflarda okul müdürünün veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında sınıf öğretmeni ile varsa okulun rehber öğretmeni karar verecek. 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda ise şube öğretmenler kurulunda, 4 ve 5. sınıflar için şube öğretmenler kurulu oluşmaması halinde okul müdürünün veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında sınıf öğretmeni ile okulun rehber öğretmeni tarafından karar verilecek. Bu kararda, oyların eşit olması halinde başkanın bulunduğu tarafın görüşü kabul edilecek.

İlköğretimde beden ve zihince gelişmiş, bilgi ve beceri yönünden sınıf düzeyinin üstünde olanlar, sınıf ve şube rehber öğretmenin önerisi ile velinin de görüşü alınarak, öğretim yılının ilk ayı içinde sınıf yükseltme sınavına alınacaklar ve başarı kazananlar bir üst sınıfa geçebilecekler. Daha önce ilköğretimin ilk beş sınıfındakiler için tanınan bu hak, ilköğretim ilk yedi sınıfı için genişletildi.

4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda ders yılı içinde öğretmensizlik, salgın hastalık ve doğal afet gibi nedenlerle boş geçen dersler için öğretim yılının ikinci yarısında yetiştirme programı uygulanacak.

Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, kadınlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet verilmeyecek. Ancak ihtiyaç duyulması halinde bu öğretmenlere de nöbet yazılacak. Hamile öğretmenlere de doğuma 3 ay kala ve doğumdan sonra bir yıl nöbet görevi verilmeyecek. Eski düzenlemede, doğuma 3 ay kala ve doğumdan sonra 6 ay nöbet verilmeyeceği hükmü yer alıyordu.

Eski düzenlemede, "okul değiştirme cezası" öngörülen "Okul içinde ve dışında dernek, siyasi parti ve sendikaların propagandasını yapmak ve bunlarla ilgili eylemlere katılmak" ve "Herhangi bir kurum, dernek ve örgüt adına yardım ve para toplamak" hükümlerindeki "dernek" ifadesi çıkarıldı.

Öğrenci velisi, öğrenci hakkında verilen kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 5 gün içinde okul müdürlüğüne itirazda bulunabilecek. Okul müdürlüğü, kınama ve uyarma yaptırım ile ilgili itirazları inceleyecek.