Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretimi ve ortaöğretimi kapsayan köklü bir müfredat değişikliği gerçekleştirdi. Genel olarak 'öğrenci merkezli' bir anlayışla hazırlanan programlar, 'çoklu zekâ uygulamalarıyla öğretme' esasına dayanıyor.

Dünyada pek çok gelişmiş ülkede uygulanan ve doğrusu, öğrenmeyi zevkli bir oyun haline getiren bu yöntem, eksikliklerine ve tenkit edilebilecek yanlarına rağmen, şimdilik en uygun eğitim modeli. Ancak bu arayışların yanında bu programı kimlerin uygulayacağı da hesap edilmediği ortada.

Ülkemizde büyük bir kısmı eğitim fakülteleri dışından gelmiş, bir kısmı eski sistemlerle yetişmiş ve çok az bir kısmı ise MEB'in sınırlı imkânlarla oluşturduğu hizmetiçi eğitimlerden geçmiş üç farklı öğretmen kitlesinden bahsetmek mümkündür. MEB'in öğretmen kaynağının büyük bir kısmını oluşturan eğitim fakültelerinde herhangi bir düzenlemeye, derslerin müfredatla bağlantısını sağlamaya gitmeden, sadece MEB bünyesinde hizmetiçi eğitim kurslarıyla öğretmenleri bu anlayışa göre yetiştirmek, ne yazık ki yapılanları boşa çıkaracaktır. Esasen bütün mesele, MEB ile YÖK arasında ortak çalışma isteğinin bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Bunları gerçekleştirecek olanlar, ancak ve sadece öğretmenlerdir. Öğretmenleri uzun bir süreçte iyi bir programdan geçirmeden ve pilot uygulamaların da neticesini almadan bir anda bütün yurt çapında böyle bir uygulamaya geçmek, eğitimi ve eğitimciyi zora sokabilir. ?u an mahrumiyet şartlarını kabul etmemiz gerekir. Bu anlamda, ideal eğitim modeli sadece Ankara'nın Çankaya semtindeki bir okulu veya özel bir kolejin şartlarını değil, en ücra yerdeki bir köy okulunu da hesaba katmamız gerekir. Yeni ders kitaplarındaki pek çok soru, uygulama ve sözümona etkinlik, ancak şehirlerdeki zengin kırtasiye çeşitleri ve geniş imkânlı hayatla gerçekleştirilebilecek bir husustur. Bu anlamda yeni ders kitaplarındaki pek çok uygulama ve etkinlik, ancak şehirli çocuklara hitap edebilmektedir.... Yeni öğretim sisteminin başarılı olması için, sistem ders kitaplarının dışındaki kaynak eserlerle de desteklenmeli. Bu uygulamanın başarılı olduğu gelişmiş ülkelerde ders kitapları kullanılmakla beraber zengin ve çeşitli eğitim araçların ve de yardımcı kaynakların kullanılması sistemi başarılı kılmıştır.