26/03/2005 tarihinde yapılan Eğitim Kurumları Müdür Yardımcılığı Sınavı sonrasında, sınav soru ve cevapları, Milli Eğitim Bakanlığınca açıklanmıştı. Bunu takip eden günler de sorulara ilişkin yanlışlık iddiaları gündeme gelmişti. Daha önce 3 soruda yanlışlık iddiasında bulunulurken şimdi 9 soruda yanlışlık iddia ediliyor. İşte yanlışlık iddia edilen sorular ve yanıtları...

 

14.soru

Kalmadı ümidin soluk ve cılız
Işığında bereket
Ve ölüm,kapında kişner;sabırsız
Bir at oldu nihayet

(Cahit Sıtkı Tarancı)

Dizelerden aşağıdakilerden hangisindeki duygular çıkarılabilir?
A) sitem -teslimiyetçilik
B) Korku -ümitsizlik
C) Telaş -Sabırsızlık
D) Acı-kanaatkarlık

Doğru cevap B seçeneği olarak verilmiştir.Ancak burada doğru cevabın A seçeneğindeki sitem-teslimiyetçilik olması gerekir. Ümitsizlik var ama korku yok. Ölüm kapında ,sabırsız .Yapacak bir şey yok .Burada ölümü kabulleniş var.Yani Sitem-teslimiyet olmalıdır.düşüncesindeyim.

22.soru:

Milli Egemenlik esasına dayanan bir devletin kurulması düşüncesi ilk defa hangisinde ifade edilmiştir.
A) Amasya Genelgesi
B) Amasya Görüşmesi
C) Sivas Kongresi
D) Erzurum Kongresi

Doğru cevap D Erzurum kongresi olarak verilmiştir.Ancak bir çok kaynak ve Tarih öğretmenleri bu bilginin B seçeneğindeki Amasya genelgesi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu gün birçok tarihçinin ve araştırmacının tartıştığı ve bir çoğunun Amasya genelgesi dediği bu soru iptal edilmelidir düşüncesindeyim.
YÖK yayınları arasında olan Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi I/1 (Ankara, 1989, Yayın No:6) adlı Prof. DR. Y. AKYÜZ ve diğer yazarlarca hazırlanan kitabın 64. sayfasının 7.1.3. Amasya Tamimi'nin Milli Mücadele İçindeki Yeri Ve Önemi konu başlığı altında "Bu tamim ulusal egemenliğe dayalı yeni Türk devletinin kurulması yolunda atılan ilk adımdır." cümlesi yer almaktadır. Ayrıca Yrd.Doç.Dr. Muhammed ?ahin tarafından yazılan ve bakanlığımızca onaylanmış İlköğretim 8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabında da "Milli üstünlüğünden bahsedilerek, millet egemenliğine dayanan bir yönetim kurulacağının ilk haberi verilmiştir. Bu sebeple Amasya Genelgesi, Milli Mücadele'nin temeli ve milli iradeye dayalı bir yönetim kurma yolunda atılan ilk adımdır." ifadesi aynen yer almaktadır.

AMASYA TAMİMİ'NİN KURTULU? SAVA?INDA VE CUMHURİYETİN KURULU?UNDAKİ YERİ
(PROF. DR. ABDULKADİR YUVALI)
http://yayim.meb.gov.tr/yayimlar/medergi/4.htm
Amasya Genelgesi:millî mücadele çabalarına hemen herkesin kuşkuyla baktığı ve daha başlangıç günlerinde Türk insanının millî hakimiyet ruhunu ilk defa dile getirmesi bakımından tarihî önem taşımaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşu yolunda atılmış olan ilk adım olması bakımından da ayrıca anlam taşımaktadır.

Amasya Genelgesi Kararlarının Önemi:
Bu tamim millî egemenliğe dayalı yeni Türk Devleti'nin kurulması yolunda atılan ilk adımdır. ?eklinde açıklanmıştır:Ayrıca Amasya Genelgesi ve Sivas Kongresindeki İlk Milli Devlet olma fikrinin ortaya atılması her kaynakta farklı belirtilmiş. Netlik yoktur.Bundan dolayı bu sorunun iptal edilmesi gerekir.

35.soru:

Aşağıdakilerden hangisi 'Bir ülkenin veya ittifakın çıkar ve hedeflerini olumsuz yönde etkileyen ve tehlikeye sokma eğilimini gösteren beklenmedik olaylar' olarak tanımlanır.
A) Milli güvenlik sistemi
B) Tabii Afet
C) Kriz yönetimi
D) Dış Tehdit
krizin ve kriz yönetiminin tanımları farklıdır.
http://www.icisleri.gov.tr/yayinlar/inceleme_arastirma/kiriz%20yonetimi.htm adresinde kiriz ve kiriz yönetimi şu şekilde tanımlanmaktadır.
KRİZ
------Bir ülkenin veya ittifakın çıkar ve hedeflerini olumsuz yönde etkileyen, duruma müdahale için gerekli zamanı kısaltan beklenmedik olaylar şeklinde tarif edilmektedir
------Bir ülkenin veya ittifakın hak ve menfaatlerini, hedeflerini ve/veya insanlarını olumsuz yönde etkileyen beklenmedik olaylar ve eylemlerin siyasi, ekonomik ve sosyal alanda ciddi tehlikeler yaratması halidir.

Kriz Yönetimi
------Çalışılan alana ve geleceğe yönelik olası sorun ve tehlike (risk) etmenlerinin belirlenmesini, uygun tepki ve savaşım türlerinin saptanmasını, örgütün krizle başa çıkacak önlemleri uygulamasını ve tepkileri değerlendirmesini kapsayan süreç olarak tanımlanabilir. (Kamu Yönetimi Sözlüğü, TODAİ yayını)
Kriz yönetimi, mülki idare amirlerinin kriz yönetimindeki görev-yetki ve sorumlulukları ile kriz yönetimi iş ve işlemlerinin teftişine ilişkin usul ve esasların araştırılması, inceleme ve araştırmanın konusunu teşkil etmektedir.
Soruda Krizin tanımı verilmiş ama seçenekler de ise kiriz yok.Cevabı şıklarda olmayan bir soru hatalıdır kanaatindeyim.Bundan dolayı bu sorunun iptal edilmesi gerekir düşüncesindeyim.

47 soru:

Aşağıdakilerden hangisi,genel yönetimin taşra örgütü olan ilin organlarından değildir.
A) İl genel meclisi B) İl daimi encümeni C) İl özel idaresi D) Vali
Doğru seçenek C seçeneği İl özel idaresi olarak verilmiştir. Yine "il yönetim organları " sorusunun cevap şıklarında B seçeneğinde "il daimi encümeni" yer almaktadır. Oysa 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nda (04.03.2005 Tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır) "il daimi encümeni" dönüşerek yerini "il encümeni" olarak ifade edilmiştir. Soruda bu şıkkı gören arkadaşlar "il daimi encümeni" ni işaretlemişlerdir.Dolayısıyla bu sorununda iptal edilmesi gerekir düşüncesindeyim.Çünkü son değişiklikler dikkate alınmamıştır.

55.Soru:

Türkiye'ye özgü olan ve sadece Akdeniz Bölgesi'nde Köyceğiz-Fethiye arasındaki kıyı şeridinde yetişen, öz suyunun parfüm sanayisinde kullanıldığı ağaç türünün adı nedir?

A)Sedir B)Üvez C) Sığla D)?imşir
Doğru cevap olarak C seçeneği yani Sığla verilmiş, ama soruda teknik bir hata vardır.?öyleki bu ağaç sadece Türkiye'de Fethiye-Köyceğiz arasında yetişen bir ağaç değildir. Soruda bir teknik hata vardır. Bu yüzden bu soru iptal edilmelidir.Gerekçesi ve kaynaklar aşağıdadır.

http://www.fethiyeticaretodasi.com/fethiye_hakkinda.asp adresinde ise sığla ağacının Yalnız Türkiye'de değil başka yerlerde de yetiştiği belirtilmiştir.Sığla ağacı Türkiye'ye özgü olan ve sadece Akdeniz Bölgesi'nde Köyceğiz-Fethiye arasındaki kıyı şeridinde yetişen,bir ağaç değildir.

Yörede hüküm süren iklim özelikleri nedeniyle bölgede akçam, karaçam ve kızılçamdan oluşan çam ormanları büyük yer kaplamaktadır. Zeytin, Defne, Mersin, Çınar, Kavak, Akasya gibi ağaçlar bu zengin bitki örtüsünün sayabileceğimiz diğer ağaç türlerindendir. Ayrıca ilaç ve kozmetik sanayicinde önemli bir kullanım alanı olan sığla yağının elde edildiği Günlük Ağacı (Liquidamber Oriantatis) dünyada eşine az rastlanır ağaç türleri arasındadır.Yaklaşık 10 milyon yıldır, neslini devam ettiren, buzul çağları öncesinden bugüne gelebilen bu bitki dünya üzerinde sadece Fethiye ve Köyceğiz yöresi ile California'nin küçük bir bölgesinde yetişmektedir.
http://www.ogm.gov.tr/agaclarimiz/agac21.htm Orman genel müdürlüğünün sayfasında ise Dünya üzerindeki tek doğal yayılış alanı Türkiye'nin güneybatısı ile Rodos adasıdır. Saf ya da başka ağaçlarla karışık ormanlar kurar. Ülkemizde 1.348 hektar saf sığla ormanı bulunmaktadır. Ortalama 15-20 m'ye kadar boylanabilen sığla, kalın dallı ve geniş tepeli bir ağaçtır. İlk bakışta çınarı andırır. Yaşlandıkça, kabuğu koyulaşır ve derin çatlaklı bir görünüm alır. Dallara uzun saplarla bağlanan yaprakları genellikle beş lopludur. Gövdesinden çıkarılan balzam kozmetik ve eczacılıkta kullanılır.
http://www.kultur.gov.tr/portal/turkiye_tr.asp?belgeno=45806 Turizm Bakanlığını resmi Web sayfasında ise Burdur - Sütçüler Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı
Konumu: Akdeniz bölgesinde,Burdur ili, Bucak ilçesi,Kızıllı köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Saha 88.5 Ha.dır.
Ulaşım: Sütçüler ilçesine 59 km. mesafededir.

Özellikleri: Nadir ve tehlikeye maruz bir tür olan sığla ağacının en elit ve izole yayılışı bu sahada görülmektedir. Bilim ve eğitim amaçlı kullanımlarla gelecek nesillerin istifadesine sunulması düşünülmüştür.

Sığla (Liquidambar orientalis),kızılçam (Pinus brutia),sığ saçlı meşe(Quercus callis), kızılağaç (Almus glutinosa), çınar(pilanatus orientalis) bitki türlerini oluşturmaktadır. Sahada dağ keçisi(cagra aegagrus), sincap(Sciurus vulgaris) çeşitli sürüngen ve amfil türleriyle çok sayıda yengeç bulunmaktadır.

Ayrıca Sığla ormanı idari açıdan Isparta'nın Sütçüler ilçesi yakınları içerisinde bulunmaktadır.

Kaynak
Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
(Seri: A, Sayı: 1, Yıl: 2003, ISSN: 1302-7085, Sayfa: 67-86)
http://ormanweb.sdu.edu.tr/dergi/dergi_2003_1.htm
http://ormanweb.sdu.edu.tr/dergi/dergipdf/2003_Say%C4%B11/HFakir_ODoganoglu_2003_1.pdf
ISPARTA SI?LA (Liquidambar orientalis Mill.) ORMANI TABİATI KORUMA ALANI BİTKİ TAKSONLARI
Hüseyin FAKİR¹ Özlem DLU²
¹Yrd. Doç. Dr. Süleyman Demirel Üniversitesi, Orman Fak., Isparta.
e-mail:huseyinfakir@yahoo.com
² Araş. Gör. Süleyman Demirel Üniversitesi, Orman Fak., Isparta
e-mail:ozlemdoganoglu@hotmail.com

71.soru:

1702 Sayılı Kanun'a göre meslekte kıdem hangi tarihten itibaren hesaplanır
A) Stajerliğe başlanması ile
B) Staja başlama tarihinden itibaren 1 yıl sonra
C) İlk eğitim-öğretim yılı sonunda
D) Muallim ünvanı alınması ile

Doğru seçenek D Muallim ünvanı alınması ile şeklinde verilmiştir.Ancak bu soru 2 Haziran 2001Okul ve Kurum Yöneticileri seçme sınavında da 51.soru olarak aynen sorulmuş ve doğru seçenek burada ise B seçeneği Staja başlama tarihinden itibaren 1 yıl sonra şeklinde verilmiştir.Eğer bu sınavda D seçeneği doğru ise burada bir çelişki söz konusu değil midir?.Çünkü bu iki sınavı da Milli Eğitim Bakanlığımız yapmış ve doğru seçenekler her iki sınavda da farklı verilmiştir.Bu kadar kısa bir süre içerisinde bizler geçmiş soruları çözerek çalıştık.Bu şekildeki çelişkilerde bizleri yanıltmıştır.

Kaynak:
Eğitim yöneticiliği 'Müdür yardımcılığı ' Sınavlarına Hazırlık ve Yetiştirme El Kitabı
(Tek Ağaç Eylül Yayınları -Aydın ALKAN)
6.Baskı Temmuz -2004
Editör:Ertuğrul ÖZBEK
ISBN:975-8888-16-1
Merkez :Konur sok No:39 Kızılay/ANKARA
Tel:0312 419 7816
Soru Sayfa:639 cevap:643

Aydın ALKAN:İlköğretim müfettişi,Ankara Üniv.Eğt Yönet ve planlaması dalında master,TODAİE –Kamu yönetimi uzmanlığı programına devam etti,Ayrıca Ankara Üniversitesinde Eğitim yönetimi ve Teftişi dalında doktora yapmaktadır.

Eğitim Kurumları Yönetici Adayları Seçme sınavlarına hazırlık ve yetiştirme El kitabı
(Pagem A Yayıncılık-Emin Karip,Yk Kepenekçi,Orhan Çakmak,İsmail Doğan!!!!)
Adakale sok 4/B Yenişehir/ANKARA
Tel:0312 430 6750
Editör:Prof.Dr.Yüksel ÖZDEN (Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi)
1 Nisan 2004
soru sayfa:829,cevap:835

Bu kitap T.C Kültür Bakanlığı bandrolü ile satılmaktadır.

Bu Kitaplar;konusunda uzmanlaşmış kişilerce yazıldığı için ve bu tür sorular geçmişte de Milli Eğitim Bakanlığımızca sorulduğu için ,geçmiş bilgileri esas alarak ve güvenerek çalıştık.Bu durum bizleri büyük ölçüde yanıltmıştır.

2 Haziran 2001 Okul ve Kurum Yöneticileri seçme sınavı soru ve cevapları.

74.soru :

Devlet memurluğu sicil yönetmeliğine göre haklarında sicil raporları düzenlenecek memurların değerlendirilmelerini yapacak sicil amirlerinin yanında en az kaç ay çalışmış olmaları şarttır.

A-3 B-6 C-8 D-12
Bu soruda çelişkilidir. Haklarında sicil raporu düzenlenecek memurların, değerlendirilmelerini yapacak sicil amirlerinin yanında en az altı ay çalışmış olmaları şarttır.

Sicil amirlerinin hiçbirinin bulunmaması veya sicil verecek süre görevde kalmamaları halinde sicil raporları sonradan göreve atananlar veya vekilleri tarafından üç aylık bir sürenin sonunda derhal doldurulur..

Kaynak:Devlet Memurları sicil ve disiplin Yönetmeliği

Bu soruda memur en az kaç ay sicil amirinin yanında çalışmalıdır şeklinde sorulduğu için bazı adaylar 3 Ay şeklinde düşünebilir.İki seçeneğinde bir arada olması adayları yanıltmıştır düşüncesindeyim Çünkü sicil raporunun verilemediği durumlarda en az 3 Ay süreyle memurla çalışan sicil amirleri veya vekilleri tarafından memurun sicil raporları doldurulur ve gönderilir hükmü vardır.

82.soru.


I-Değerlendirme II-Karşılaştırma III-Ölçme IV Ölçünleme
Yukarıdakilerden hangileri denetleme sürecini oluşturan aşamalardandır.
A) I ve II B) I ve III C) II ve IV D) I,II,III,IV
Doğru seçenek D : I,II,III,IV olarak verilmiş. Doğru seçeneğin ise ( I, III,IV ) Değerlendirme , Ölçme ve Ölçünleme olması gerekir.Ancak seçeneklerde böyle bir şık verilmemiştir.
Denetleme sürecinin aşamaları şu şekilde tanımlanmıştır.

DENETLEME SÜRECİ
1.ÖLÇÜNLEME:Bir işin ulaşacağı nicel ve nitel durumu ölçülerle önceden saptamaya ölçünleme (standardization) denir.
2.ÖLÇME:Bir ölçme aracı kullanılarak,ölçülecek nesnenin sayısal değerini ortaya çıkarmaya ölçme denir.Denetimde,ölçünleştirme işinden sonra saptanan hedefe varılıp varılamadığının nasıl ölçüleceğinin kararlaştırılması gerekir.
3.DÜZELTME:Ölçünle ölçme sonucunun karşılaştırılması,okulun amaçlarına ne denli yaklaşıldığını 'amaçlardan ne denli sapıldığını ortaya koyar.Amaçlardan geride kalmanın ve sapmanın düzeltilmesi gerekir.Böylece denetimde düzeltme,amaçlardan geri kalma ve sapmaları ortadan kaldırmadır.
4.DE?ERLENDİRME:Değerlendirme,denetim sonucunda elde edilen bilgilerin (verilerin) birbirleriyle karşılaştırılmasıyla varılan bir yargılama sürecidir.Değerlendirme denetim sürecinin son aşamasıdır.Yargılanmanın sağlam olabilmesi için elde edilen bilgilerde güvenilir,nesnel ve geçerli olmalıdır.(BA?ARAN 2000)
Bu bilgilere göre Karşılaştırma denetleme sürecini oluşturan aşamalardan değildir.

KAYNAK: Eğitim yöneticiliği (Sınavlara Hazırlık )
NOBEL YAYINCILIK
ANKARA NİSAN 2002
Deniz DEV (Başbakanlık Müşaviri-Eğitim Bilim Uzmanı)
Musa ALTUNSAY (Öğretmen Eğitim Bilim Uzmanı)
Sibel ERÇETİN (Türk Dili Edebiyat Öğretmeni)
Yayın NO:365
ISBN:975-591-344-0
Adakale sok No:16/2 Kızılay. Tel:0312 434 3897
(sayfa:307,308)'de Denetleme süreçleri açıklanmış ve tanımlanmıştır.

85.soru

I-Kaynakları örgütsel amaca yöneltmek
II-Okulun sorunlarını tanımak
III-Denetimi kolaylaştırmak
IV-Savurganlığı önlemek.

Yukarıdakilerden hangileri,bütçenin işlevlerindendir ?
A)-I ve IV B) I,III ve IV C) II,III,IV D) I,II,III,IV

Doğru seçenek D (I,II,III,IV) olarak verilmiştir.Ancak http://www.debud.org/html/sozluk/b.htm adresinde Bütçenin işlevleri şu şekilde sıralanmıştır.
Bütçenin İşlevleri: Bütçenin klasik işlevleri dört grupta toplanır.

Ekonomik ve Mali İşlevi: Devletin kamu hizmetlerini ifa ederken, hizmetlerin bir mali plan içinde sıralanmasıyla bu hizmetlerin en etkin biçimde yerine getirilmesini sağlayabilmesidir. En az mali kaynak ayırarak en çok faydayı elde etme imkanının yaratılmasıdır.

Yasal İşlevi: Bütçe ile hükümete gelir toplama ve gider yapma yetkisi verilmektedir. Buna göre, bütçenin hazırlanması ve uygulanması dönemlerinde yapılan bütün işlemlerin yasal dayanağa göre yerine getirilmesi, tüm kamu yönetiminin bütçenin hazırlanması ve uygulanmasını bu mali yasalar çerçevesinde sağlaması gerekir.
Siyasal İşlevi: Bütçenin, kamu yönetimini etkileyecek bir araç olarak meclise ve hükümete yol gösterme ve yönetme imkanını vermesidir. Bütçenin hükümetlerin kamu hizmetini yapabilmesi için adeta bir mali plan olması, hükümetin bütçe ile ortaya koyduğu siyasi tercihini parlamentonun da onayıyla icra etmesini sağlar.
Denetim İşlevi: Diğer işlevlerini tamamlayan ve onların sonucu olan önemli bir işlevdir. Bu denetim, bütçenin hazırlanması ile uygulanması arasındaki karşılaştırmayla bütçenin gerçekleşmesinin en doğru biçimde nasıl olabildiğinin saptanması şeklinde olur.

Yönetim Aracı Olma İşlevi: Kamu yönetiminde verimliliği artırmak ve etkinliği sağlamak için devlet bütçesi önemli rol oynamaktadır. Plan-bütçe ilişkileriyle yönetsel ve mali denetim, bütçe aracıyla etkin bir şekilde gerçekleşmektedir. Bütçe politikasının esnekliği, bölgeler ve sektörler arası dengesizliğin düzenlenmesi, kamuoyuna hükümetin yerine getirdiği kamu hizmetleri ve bunların verimliliği hakkında bilgi verme de bütçe işlevleri arasına girmiştir.

Yine http://www.odevsitesi.com/odevler/arsiv1/24159-KAMU-MAL%C4%B0YES%C4%B0.htm adresinde Kamu yönetimine göre bütçenin işlevleri aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

1. BÜTÇENİN İ?LEVLERİ
a) Bütçenin Siyasal İşlevi Yürütme üzerinde yasama denetimi.
b) Bütçenin İktisadi-Mali İşlevi Gelir dağılımının değiştirilmesi, fiyat istikrarının sağlanması, büyümenin hızlandırılması, piyasa mekanizmasındaki aksaklıkların giderilmesi.
c) Bütçenin Hukuki İşlevi Bütçenin yasama organınca onaylanması, yürütme organının faaliyetine hukuki meşruluğunu kazandırır.
?eklinde tanımlanmıştır.Bu soru açık değildir.Okul Bütçesi mi düşünülecek yoksa kamu bütçesi mi?