Yaptığı ilginç buluşlar nedeniyle "Mucit Öğretmen" olarak anılan Samsunlu fen bilgisi öğretmeni Dilekoğlu, yeni buluşlara imza attı.

Daha önce eve hırsız girdiğinde ev sahibine haber veren ve çiçeği kendi kendine sulayan cihazlar yapan 23 yıllık öğretmen Bülent Dilekoğlu, mevcut tepegözleri rafa kaldıracak yeni bir sistem geliştirdi.

İstiklal İlköğretim Okulu'nda öğretmenlik yapan Dilekoğlu, "elektromikrokamera" adını verdiği cihaz sayesinde okulda, tahtayı kullanmadan ders işliyor.

Elektromikrokamera sisteminin, tüm elektronik ve mekanik devrelerini kendisinin yaptığını ve 1.5 ayda tamamladığını açıklayan Bülent Dilekoğlu, cihazın 0.5-25 santimetre yükseklikten resim, şema veya nesneleri televizyon ve projeksiyon cihazına renkli ve sesli olarak aktarabildiğini söyledi.

Elektromikrokamera sisteminin, tepegöz ve tarayıcının yaptığı işi tek başına yaptığını anlatan fen bilgisi öğretmeni Bülent Dilekoğlu, "Elektromikrokamera, 12 volt elektrik ile çalışıyor ve üzerindeki ayar vidaları ile yatay ve düşey olarak ayarlanabiliyor. Yatay olarak 1-15 santimetre arasında, düşey olarak 0.5-25 santimetre arasında 600 santimetrekarelik bir alanı tarayabiliyor.

Düşey ayarlama ile objeler büyütülerek ekrana aktarılabiliyor ve bir nevi elektro mikroskop görevi görüyor. Laboratuarda kullandığımız elektromikrokamera sayesinde tepegöz ve bilgisayar tarayıcılarını rafa kaldırdık. Artık tahtaya yazı yazma ve şema üzerinde çalışmayla uğraşmıyoruz. Cihazın bize en büyük yardımı tahtayı kullanmaya son vermemiz oldu" dedi.

Üst üste yeni buluşlar gerçekleştiren Bülent Dilekoğlu, dijital ve mekanik saatleri domates, elma ve limon ile çalıştırmayı da başardı. Bunu öğrencilerle deney amaçlı yaptıklarını ifade eden Dilekoğlu, "Dijital ve mekanik saatler; elma ve limon gibi asitik tüm meyveler ile domatesle çalışabilir. Bir domates, yaklaşık 1 volt gerilim üretiyor. Bakır ve çinko elektrotları domateslere takıp saat ile bağlantı yaparak, saati çalıştırdık" diye konuştu.