Yarışmalar için ilginç projeler hazırlayan öğrenciler artık bu projelerine patent alıyor. Samanyolu Eğitim Kurumları'nın düzenlediği 'Uluslararası Endüstri Ürünleri Tasarım Yarışması'nda dereceye giren ve yarışmaya katılan tüm öğrencilerin buluşları, Türk Patent Enstitüsü'ne bildirildi.

Yarışmaya destek veren Türk Patent Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Yusuf Balcı, öğrencilerin buluşlarına hayran kaldığını, geçen seneki ulusal yarışmadan bazı projelerin patentini tescil ettiklerini söyledi. Balcı, 'Taklitle bir ülke gelişemez, bir yere varamaz. Mutlaka yeni buluşlar ortaya konulmalı. Bu yarışmada da patentlik ürünler var.' dedi.

Uluslararası jüri tarafından lise kategorisinde birinci seçilen Özlem Ceylan'ın 'Uyaran Kredi Kartı' buluşu kredi kartlarıyla başı dertte olanlara ve limitlerini takip edemeyenlere yardımcı olmayı amaçlıyor. Buluşuna patent almak için Patent Enstitüsü'ne başvuran Özel Samanyolu Keçiören Lisesi birinci sınıf öğrencisi Özlem Ceylan, kredi kartına bir çip yerleştirmiş. Bu çip, kartın her kullanımında manyetik bilgileri okuyup işlem yapıyor. Vatandaş harcama yaptıkça kartın üzerindeki renkler yeşilden siyaha kadar 5 renkte değişiyor. Yeşil renk, 'problem yok, harcamaya devam edebilirsin', sarı, 'normal harcama düzeyi', turuncu 'harcamanıza dikkat edin, sıkıntıya girebilirsiniz', kırmızı ise 'dikkat harcama limitinizi doldurmak üzeresiniz' anlamına geliyor. Siyah renk de kart limitinin dolduğunu gösteriyor. İnsanların harcamalarını kontrol etmelerine yardımcı olmak amacıyla bu tasarımı gerçekleştirdiğini anlatan Ceylan, bu buluşu sayesinde insanların 'ayağını yorganına göre uzatacağını' düşünüyor.

Geçen ay gerçekleştirilen '1. Uluslararası Endüstri Ürünleri Tasarım Yarışması'nda lise kategorisinde Özlem Ceylan 'uyaran kredi kartı' ile birinci, Moğolistan'dan 'aynı anda sehpa beşik ve yatak olabilen' tasarımıyla ikinci, Atatürk Anadolu Lisesi'nden Efe Uzel ise 'hareketli priz' projesiyle üçüncü olmuştu.