Çocukların kendi ilgi ve yeteneklerine uygun bir meslek seçebilmesi için kendini de meslekleri de ilköğretim çağında tanıması gerekiyor.

 

İdeal meslek seçimi için okullarda ne rehberlik ve psikolojik danışmanlar var, ne de bu bilince sahip öğretmenler. Hal böyle olunca lise çağında gelen genç mesleğini çoğu kez körü körüne seçiyor.

Yüzbinlerce genci ilgilendiren 'Bilinçsiz Meslek Seçimi' sorunu İstanbul'daki bir toplantıda masaya yatırıldı. Uzmanlar ilköğretim okullarının ve öğretmenlerin, öğrenciyi küçük yaşlarda mesleğe hazırlamaktan çok uzak olduğuna dikkat çektiler...


Ankara Üniversitesi'nden Prof. Binnur Yeşilyaprak, ilköğretimde kendi potansiyelini ve meslekleri tanıyamayan gencin, ideal meslek seçim yaşı olan 17'sine geldiğinde 'kendine en uygun mesleği seçmekte' bocaladığını vurguladı.

 

Prof. Yeşilyaprak'a göre sorunun çözümü, ilköğretim okullarında psikolojik danışma ve rehberlik elemanlarının görevlendirilmesinde yatıyor: 'Ne yazık ki şu anda ilköğretim okullarımızda bu anlamda yüzde 15 civarında ya da tüm ilköğretim okullarımızda ve ortaöğretimde yüzde 20 civarında elemanlarımız var. Bunların hepsi de alanında yetişmiş profesyonel elemanlar değil. O nedenle biz MEB'den uzun dönemli perspektifler içerisinde bütün okullarımızda psikolojik danışman olması ve öğretmenlerimizin bu anlayışa göre yetişmesi konusunda birtakım tedbirler almasını bekliyoruz.' YÖRET'in ilköğretimde mesleki yönlendirme çalışmasına Ankara Mimarlar Odası da '1000 Okulda 1000 Mimar' projesiyle destek veriyor.