Mesleki eğitimi ayağa kaldırmak için atağa geçen Milli Eğitim Bakanlığı, meslek liselilere 'ekonomik paket' hazırladı. Paket, uygulanmasına bu yıl başında 65 pilot okulda başlanan Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi'nin, 'sertifika' esasına dayanıyor.

 

SERTİFİKA ESASI

 

4 yıllık lise uygulamasına paralel yürütülen MEGEP'in söz konusu esasına göre, mesleki eğitime yönelen öğrenciler için 2, 3 ve 4. sınıf düzeyinde '1. seviye', '2. seviye' ve '3. seviye' olarak adlandırılan 'ara sertifika' programları uygulanıyor. Meslek lisesinden, ancak bu 3 sertifikayı biriktirenler, 'alan diploması' alarak mezun olabilecekler. Mezun öğrencilere, ayrıca, '4. derece dal sertifikası' da verilecek.

 

AYRILMA HAKKI

 

Proje, meslek lisesi öğrencilerine, eğitimin herhangi bir aşamasında okulu bırakıp, seviyesine göre 'ara sertifika' alarak ayrılma olanağı da tanıyor. Bu durumda, öğrenciler, aldıkları ara sertifikalarla da iş yaşamına atılabilecekler.

 

İ? KURMA KREDİSİ

 

Pakete göre, meslek liselerinden 'alan diploması' ve 'dal sertifikası' alarak mezun olanların teşvik edilmesi planlanıyor. Bu çerçevede, meslek lisesi mezunlarına kendi işlerini kurabilmeleri için düşük faizli kredi verilecek.

 

ÜCRETSİZ KİTAP

 

Yine, yürütülen maliyet hesaplarına göre, çok büyük yük getirmemesi halinde, ilköğretimde olduğu gibi mesleki-teknik liselerde de ücretsiz ders kitabı dağıtımına başlanacak.

 

SERTİFİKALI ELEMAN

 

Pakette yer alan diğer bir çalışmaya göre, 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yasası'nın, 'işyerlerinde alanında mesleki eğitim almış olanların istihdam edilmesi'ni öngören hükmüne işlerlik kazandırılacak. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre de, 'sertifikalı' eleman çalıştırma zorunluluğu getirilecek. Özel sektörle bu konuda zincir toplantılar düzenlenecek.

 

BA?BAKANLIK GENELGESİ

 

Zorunluluk, tüm Bakanlıklar ile bağlı kurum ve kuruluşlara Başbakanlık genelgesiyle duyurulacak ve 'ilgili alanlarda sadece sertifikalı eleman çalıştırabilirsiniz' denilecek. Böylece, gerek kamuda gerekse özel sektörde, mesleki-teknik eğitim kapsamında adı geçen meslek alanlarındaki işlere eleman alımında 'ara' veya 'dal' sertifikası aranması sağlanacak.