Meslek lisesi mezunlarının orta öğretim başarı puanı 0.24 yerine 0.08 ile çarpılacak.

 

YÖK Genel Kurulu, meslek liselerinin kendi alanlarıyla ilgili fakültelere girişteki ek puan avantajını belli oranda düşürme kararı aldı. Düzenlemenin gerekçesi, düz lise mezunlarının öğretmenliğe girişte karşılaştıkları adaletsizliği kaldırmak.

 

Meslek lisesi, öğretmen liseleri ve imam hatip mezunları kendi alanlarına ilişkin 4 yıllık fakültelere girerken 0,8'lik katsayının yanı sıra, ortaöğretim başarı puanının 0,24 ile çarpılmasından kaynaklanan bir ek puandan da yararlanabiliyorlardı. Daha çok eğitim fakültelerine girmek isteyenlerin yolunu açan bu sistem OSYM'nin önerisi ve YÖK Genel Kurulu'nun kararı ile değişti.

 

Bundan böyle kendi alanlarıyla ilgili fakültelere gidecek meslek lisesi mezunlarının ortaöğretim başarı puanı, 0,24 yerine 0.08 ile çarpılacak. Diğer bir deyişle meslek liselerine tanınan avantaj belli ölçüde geriye çekildi.

ADALETSİZLİK TELEFİ EDİLECEK

NTV'ye bilgi veren YÖK ve ÖSYM yetkilileri ise, söz konusu düzenlemenin gerekçesini düz lise mezunlarının öğretmenliğe girişte karşılaştıkları adaletsizliği telafi etmek olarak açıkladı.

 

Bir çok genel lise birincisinin bile, öğretmen lisesi mezunlarının rağbet ettiği ODTÜ, Boğaziçi gibi üniversitelerin öğretmenlik bölümlerine giremediğini kaydeden yetkililer, bu düzenleme ile en azından dereceye giren genel lise mezunları için bir şans yaratıldığını belirttiler.