Milli Eğitim Bakanlığı, meslek lisesi mezunlarının fark derslerini vererek düz lise mezunu olmasını sağlayacak bir çalışma başlattı. Düzenleme sayesinde halen düz liselilerin fark derslerini vererek meslek lisesi mezunu olma hakkı, meslek lisesi öğrencilerine de verilmiş olacak. Çalışma kapsamında eskiden uygulanan Açıköğretim Lisesi'ni de kullanmayı planlayan bakanlık, meslek lisesi öğrencilerine açık liseden ders alma ve sonrasında hem meslek hem de açık lise mezunu olma şansı vermeyi düşünüyor. Yönetmelik değişikliği gerektiren çalışmanın hayata geçmesi halinde meslek lisesi öğrencileri ÖSS'de yaşadıkları katsayı mağduriyetini düz lise mezunu olarak sınava girecekleri için aşmış olacak. 1997 öncesinde bu sistem sayesinde Başbakan Erdoğan başta olmak üzere çok sayıda ünlü bu şekilde üniversiteli olmuştu.

Konuyla ilgili 'tartışılmasını istiyorum' diyerek bir açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, düz lise öğrencilerinin sahip olduğu imkanı meslek liselerine de vermek istediklerini söyledi. Üniversiteye geçişte önlerinin kapalı olması sebebiyle mesleki eğitime gelmeyen öğrencilerin önlerini bu şekilde açarak meslek liselerine çekmeyi amaçladıklarını belirten Çelik, konunun sadece imam hatip liselerine indirgenmesinin de yanlış olacağını kaydetti.

Kamuoyundan destek var

Bakanlığın düşündüğü uygulamaya genel anlamda sivil toplum örgütleri destek verirken, KESK'e bağlı Eğitim-Sen karşı çıkıyor.

Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı ?uayip Özcan, düşünülen uygulamayı olumlu bularak destek verirken, 'Geçmişte de meslek lisesi mezunları öğretmen okulunun fark derslerini verip öğretmen oldu, düz lisenin derslerini verip lise mezunu oldu. Daha sonra bu haklar insanların ellerinden alındı. İnsanların önünü kesmek yerine sonuna kadar açmak gerekir.' diye konuşuyor.

Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, ideal olanın 'öğrencilerin diplomasına bakılmaksızın çözdüğü soru oranında üniversiteye yerleşmesi' olduğunu vurgularken, 'kısmi bir çözüm' olarak gördükleri bu uygulamayı da doğru bulduklarını belirtiyor. Bunun meslek liselerine 'kısmi bir rahatlama getireceğini' kaydeden Gündoğdu, 'Aslında ÖSS'deki haksız katsayı uygulamasının kaldırılması gerekiyor.' diyor.

İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Başkanı İbrahim Solmaz ise, 7 yıldır imam hatip öğrencilerinin mağdur olduğunu ve bu mağduriyetin mutlaka giderilmesi gerektiğini vurguluyor. Hükümetten acilen katsayı mağduriyetini ortadan kaldırmasını isteyen Solmaz, 'geçici çözüm' olarak nitelediği yeni uygulamanın da faydalı olacağını belirtiyor. Eğitim- Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ise, getirilmek istenen uygulamanın meslek liselerinin kuruluş amaçlarına aykırı olacağını savunuyor. Dinçer, fark derslerinin verilerek başka bir liseden mezun olmanın meslek liselerini anlamsızlaştıracağını iddia ediyor. Dinçer, 'İmam hatiplere kıyak yapılmak isteniyor.' görüşlerini savunuyor.