Üniversite kapısındaki yığılmayı önlemek için meslek liseleri cazip hale getiriliyor. Projeyle imam hatip dışındaki meslek lisesi mezunları en az bir ay eksik askerlik yapacak.

 

Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, 'felç oldu' dediği mesleki eğitimi ayağa kaldırmak için yeni bir atağa hazırlanıyor. Çelik, halen Türkiye genelinde 3 bin 77 okulda öğrenim gören 1 milyonu aşkın öğrenciyi yakından ilgilendiren bu atağı ilk kez Hürriyet'e açıkladı.

 

AB DESTEKLİ

 

Çelik, başta askerlik süresinin kısaltılması gelmek üzere, bazı avantajlar sağlanmasını öngören çalışmanın, Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi (MEGEP) kapsamındaki meslek liselerine yönelik olduğunun altını çizdi. AB tarafından desteklenen 51 milyon euro hibeli MEGEP kapsamında, imam-hatip liseleri dışında Erkek Teknik, Ticaret Turizm ve Kız Teknik Genel Müdürlüklerine bağlı meslek liseleri bulunuyor. MEGEP dışında kalan imam-hatip liselerini kapsamayan çalışma hakkında Milli Savunma ve Maliye Bakanlıkları ile görüşmeler yapıldığını bildiren Çelik, şu bilgileri verdi:

 

SİGORTA TE?VİKİ

 

Katsayı uygulaması bu işin can alıcı noktası, ama bunun dışında ne yapabiliriz? ?imdi diyelim ki, endüstri meslek lisesine kayıt yaptıran öğrenci, akşama kadar çekiç sallıyor. Bunlar staja gittiği zaman sigortalı oluyor. Biz bunları acaba liseye başladığından itibaren sigortalı yapabilir miyiz? Çünkü bazı okullarda bu var. Sağlık meslek lisesine, askeri liseye, polis kolejinde böyle. Bu bir teşvik edici unsur olabilir. Bunun bir mali boyutu var ve bunu inceliyoruz.

 

DERECE AVANTAJI

 

Bir başka şey; meslek lisesi mezunları işe başladığında bir derece daha avantajlı, yani bir derece üstten başlıyor. Düz lise mezunu 12. dereceden meslek liseli 11. dereceden başlıyor. İşte bunu bir değil de iki derece yapabilir miyiz? Bu konuda, jimnastik düzeyini geçtik, projeler hazır.

 

ASKERLİK SÜRESİ

 

Diğer bir projeye göre, Milli Savunma Bakanlığı ile de meslek lisesi mezununa bir askerlik avantajı getirebilir miyiz diye görüşme yürütüyoruz. Meslek yüksekokullarından mezun olanın hiçbir avantajı olmuyor. Lise mezunu neyse onlara da aynı uygulama var. Lise mezunu 15 ay yaparken, meslek lisesi mezunu 14 ay veya daha altı, meslek yüksekokulu mezunu 12 ay yerine 11 ay yapabilir mi gibi ayrıntıları tartışıyoruz.