Buna göre: Sağlık Özrü ile Olağanüstü Hallere Bağlı olarak yer değiştirmek için gerekli şartları taşıyanlardan; il içi yer değiştirme isteyenlerin talepleri Valiliklerce sonuçlandırılacak.

İl dışı yer değiştirme isteyen öğretmenlerin başvuruların ise bir üst yazıyla Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Başkanlığına zamana bağlı olmaksızın gönderilecek.

Sağlık Özrü ile Olağanüstü Hallere Bağlı olarak yer değiştirmek için gerekli şartları taşıyanlardan il içi yer değiştirme isteyenlerin talepleri Valiliklerce yapılacak.

İl dışı yer değiştirme isteyen öğretmenlerin başvuruları ise bir üst yazıyla öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Başkanlığına zamana bağlı olmaksızın gönderilerek, bu durumda olanların yer değiştirme işlemleri Bakanlıkça yapılacak.

Sağlık durumu özrü: Öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı veya bulundukları görev yerinde, yerleşim yerinde ya da ilde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; kendisinin, eşinin, ana, baba ve çocuklarından biri ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşinin uzun süreli tedaviyi gerektiren bir hastalığa yakalandığını son altı ay içinde hastanelerden alınmış sağlık kurulu raporuyla belgelendirmesi gerekiyor.

Sağlık kurulu raporlarında belirtilen hastalığın tedavisi ve takipleri için hangi şartların gerektiğini hastalığın tedavisi süresince hastanın ve ailesinin bakım ve desteğine ihtiyaç olup olmadığının hastanelerce belirtilmesi ise şart.

Ayrıca, sağlık kurulu raporunda belirtilen hastalığın öğretmenin görevli olduğu veya atandığı ildeki sağlık kurumlarınca tedavisinin yapılıp yapılamayacağı hususunda il sağlık müdürlüklerinden alınacak görüşe dayanılarak öğretmenlerin görev yerlerinin değiştirilmesi veya yerinde kalabilmesi belirleniyor.

Sağlık durumu özrü kapsamında yapılacak yer değiştirmelerde bu Yönetmeliğin yer değiştirme dönemine ilişkin hükümleri uygulanmaz.
Bu kapsamda yer değiştirme isteğinde bulunacaklardan aşağıdaki belgeler isteniyor;

1) Yer Değiştirme Formu

2) Başvuru tarihi itibarıyla son altı ay içinde tam teşekküllü hastanelerden alınmış sağlık kurulu raporu

3) Raporun eşine, anne, baba ve çocuklarından birine veya kardeşine ait olması hâlinde vukuatlı nüfus kayıt örneği

4) Kardeşine vasi tayin edilenlerden mahkeme kararı.

Olağanüstü hallere bağlı yer değiştirmeler

Bulundukları görev yerinde veya ilde çalışılması gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın;

a) Genel hayatı etkileyen deprem, su baskını, yangın ve benzeri doğal afetler nedeniyle, kendileri veya bakmakla yükümlü olduğu yakınlarından maddi veya manevi zarara uğrayanlardan bu durumlarını kriz merkezlerinden alacakları belgenin o ilin en üst mülkî amirinin uygun görmesi kaydıyla olay tarihinden itibaren bir yıl içinde,

b) Özel hayatını etkileyen olumsuz nedenlere bağlı olarak görevini verimli biçimde yerine getirme imkânı kalmadığı o ilin en üst mülkî amirince yapılacak değerlendirme sonucu görev yerinin değiştirilmesi rapor ile teklif edilenler,

c) Eşi ölenler, eşinin ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde,

ç) Eşi şehit olan öğretmenler yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
Yer değiştirme istekleri, norm kadro durumu ve alanlarındaki öğretmen ihtiyacı çerçevesinde değerlendirilmekte. Eşi şehit olan öğretmenlerin yer değişikliği istekleri yer değiştirme dönemi ile sınırlı olmaksızın atanacakları yerde alanlarında açık norm kadro bulunması şartına bağlı kalınmadan gerçekleştirilyor.

Zorunlu bölge yükümlülüğü olanlar, zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamak üzere zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen il veya ilçelere tercihlerinde yer verirler.

Bu kapsamda başvuruda bulunacaklardan şu belgeler isteniyor;

1) Yer Değiştirme Formu,

2) Maddi veya manevi zarara uğradığına ilişkin mülkî idare amirliğinin raporuna dayalı olarak düzenlenen teklif yazısı veya yetkili makamlardan alınacak belge,

3) Eşlerden her ikisi de Bakanlık personeli olarak görev yapanların birlikte atanabilmeleri bakımından çalışmakta olduğu kurumdan alınacak görev yeri ve evli olduğunu gösterir belge,

4) Eşi şehit olanlar ile eşi ölenlerden Ölüm Kâğıdı ve Vukuatlı Aile Nüfus Kayıt Örneği.?

Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nda 2008 yılı yarıyıl ve yaz tatili dönemleri dışında Sağlık Özrü ve Olağanüstü Hallere Bağlı yer değiştirmeler için 1-09 Nisan 2008 tarihleri arasında ara dönem olarak takvim ilan edilmiştir.

Sağlık Özrü ve Olağanüstü Hallere bağlı yer değiştirmelerden Valiliklerce Bakanlığa sürekli gönderilen teklifler değerlendirilmiş ve bundan sonrada bu yöndeki teklifler bakanlıkça değerlendirileceğinden, elektronik ortamda başvuru ekranı açılmasına gerek görülmediği ifade edildi.

Buna göre; Sağlık Özrü ile Olağanüstü Hallere Bağlı olarak yer değiştirmek için gerekli şartları taşıyanlardan; il içi yer değiştirme isteyenlerin taleplerinin Valilikçe değerlendirilmesi, il dışı yer değiştirme isteyen öğretmenlerin başvurularının ise bir üst yazıyla öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Başkanlığına zamana bağlı olmaksızın gönderilmesi gerekmekte.