Milli Eğitim Bakanlığı, özel okulların açılışı ve öğretmen görevlendirmesiyle ilgili bazı yetkilerini taşraya devretti.

Buna göre bir özel okul açılması için bakanlığa gelmesi gereken klasörler dolusu evrak valiliklerde tutulacak; bir özel okulda çalışacak öğretmene bakanlık değil valilik izin verecek.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 'özel öğretim kurumlarıyla ilgili işlemlerin verimli ve etkin olarak yürütülebilmesi, zaman ve emek israfının önlenmesi amacıyla' yayımladığı genelgeyle 1 Haziran 2005'ten itibaren geçerli olacak yeni uygulamayı il milli eğitim müdürlüklerine bildirdi. Buna göre özel öğretim kurumlarında görevlendirilecek yabancı uyruklular hariç öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler için bakanlıkça 'Görev Yeterlilik (Ön İzin) Belgesi' düzenlenmesi uygulamasına son verildi. Bu personele doğrudan valiliklerce çalışma izni düzenlenecek.

?imdiye kadar bir özel okul yerleşim planı değişikliği (sınıfların yeri, müdür odası gibi) için bakanlıktan izin alınması gerekirken, bu uygulamaya da son verildi. Bunun yerine, 'genel kontenjanda değişiklik olmamak şartıyla', Standartlar Yönergesi hükümleri dikkate alınarak değişiklikler okul müdürlüğünce gerçekleştirilecek.

Özel öğretim kurumlarına öğretime başlama izni verilirken istenen banka teminatı yerine de, Standartlar Yönergesi'nde kurumun türüne göre belirlenen ve inceleme elemanlarınca onaylı araç-gereç ve demirbaş listesi istenecek.

Öte yandan bakanlık 'apartman okul' diye tabir edilen birkaç katı okul, diğer katları işyeri veya konut olarak yapılan özel okullara izin vermeyecek. Özel okullar için kuruculardan ve valilikten istenen 15'ten fazla klasörü dolduran evrak da artık bakanlığa gelmeyecek. Bu evrakların tamamı valilikte tutulacak.

Bakan Çelik, özel öğretimde birçok yetkiyi reform niteliğinde mülki idare amirlerine devrettiklerini belirterek, artık her şeyin Ankara'dan takip edildiği bir dönemi kapatmak zorunda olduklarını söyledi. Okul açmak için teşebbüs eden insanlara, 'minare gölgesi, davul tozu gibi eften püften sebeplerle engel olunmasını' tarihe gömdüklerini açıklayan Çelik, 'Eğer, devlet, özel sektör ve 3. sektör dediğimiz sivil toplum örgütleri, hep birlikte el ele verirsek, bu meseleyi daha çabuk çözeceğiz. Eğitimin problemini toplumun gündeminden çıkaracağız.' dedi.