GAZÜ Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr .Abiyev, dershanelerde verilen matematik için dershanelere ekonomik kazanç sağlama dışında bir fayda vermez.

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Asker Ali Abiyev, Türkiye'de orta dereceli okullarda verilen matematik eğitiminin yeni baştan ele alınması ve çağın gerekleriyle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini öne sürdü.

Matematik dersinin zeka gelişimine önemli etkide bulunduğuna ve insan yaşamında önemli yer tuttuğuna dikkati çeken Prof. Dr. Abiyev, AA Muhabirine, ''Ama maalesef matematik diye öğretilenlerle gençlerimizin zamanı çalınıyor, zihinsel gelişimleri sekteye uğratılıyor'' diye konuştu. ''Türkiye'de gençlerin matematiği pek sevmediklerine tanık olduğunu'' ifade eden Prof. Dr. Abiyev, şöyle devam etti: ''Gençlerimiz matematiği sevmiyor ve sevmemekte de haklılar. Oysa zeka ve muhakeme yeteneğine dayanan matematik, öğrencilerin en fazla sevdiği ders olmalı. Gençlerimizin matematiği sevmemesinin çeşitli nedenleri var. Öncelikle öğretmenlerimiz yetersiz. Matematik öğretmenleri yeterli bilgiye ve ders anlatma yeteneğine sahip olmalı. Aksi takdirde ders ders olmaktan çıkar, eziyete dönüşür. Gençlerimizin yaşadığı da bu.''

ÜNİVERSİTELİLERİN MATEMATİ?İ ZAYIF

Prof. Dr. Abiyev, test çözme yöntemine ve üniversite kazanma hedefine yönelik matematik eğitiminin uzun vadede Türkiye'ye bir fayda sağlamadığını ve sağlamayacağını savundu.

Türkiye'de ilköğretim okullarında okutulan matematik derslerinin yetersiz olduğunu öne süren Prof. Dr. Abiyev, şunları kaydetti: ''Bireyi matematik bilgisiyle donatmak çok katlı bina inşa etmek gibidir. Bilgiler tıpkı binanın katları gibi birbiriyle ilintilidir. Çürük temel üzerine inşa edilen çok katlı bina yıkılır, sağlam temel üzerine inşa edilmemiş matematikle bir yere varılamaz.

Ders verdiğimiz üniversite öğrencilerinin çok zayıf olduklarına tanık oluyoruz. Hani onlara yeniden matematik öğretiyoruz desek fazla abartmış olmayız. Bir bakıma bu gençlerin matematik konusunda hiçbir şey bilmediklerini kabul ederek, derslere başlıyoruz.''

 

Matematik dersiyle, bireye mantığını kullanarak problem çözme kabiliyeti kazandırılmasının asıl hedef olarak seçilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Abiyev, ''Gençlere üniversite sınavını kazandırmak için verilen matematik dershanelere ekonomik kazanç sağlama dışında bir fayda sağlamaz'' dedi.