Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) Eşit Ağırlık puan türünde Türkiye birincisi olan Mustafa Raşit Akınalp, yükseköğretimini Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yapmayı seçti. Üniversite adaylarının tercih formunu teslim etme süresi bugün sona ererken Akınalp, zorlu sınav maratonunu büyük bir başarıyla tamamladı. Hukuk fakültesinin akademisyenleri ile bir araya gelerek kafasındaki tüm sorulara cevap bulduğunu ifade eden LYS birincisi, üniversitedeki eğitimin kalitesine inandığı için tercihini gönül rahatlığı ile yaptığını söyledi.

Akınalp, eğitimini tamamladıktan sonra yurtdışında kariyer yapmayı hedeflediğini ifade etti. Türkiye birincisi, tercih aşamasını ise şöyle anlattı: "Tercih yaparken birçok üniversiteyi araştırdım, gördüm. Ancak Fatih Üniversitesi'nin imkânlarının, eğitim kalitesinin ve altyapısının çok iyi olduğuna bizzat şahit oldum. Zaten geçmiş yıllara baktığım zaman benim gibi öğrencilerin de burayı tercih ettiklerini gördüm. Yani öğrenci kalitesi çok yüksek, bu da benim tercihimde en önemli etkenlerden biri oldu. Buradaki eğitimin geleceğime yön vereceğine ve bana katkısının büyük olacağına inancım tam. Tercihimden dolayı çok mutluyum."

Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Kaşıkçı da ilk 1000 içerisinde yer alan çok sayıda öğrencinin kendi üniversitelerini seçmesinin memnuniyet verici bir durum olduğunu aktardı. Kaşıkçı, bu öğrencilerin üniversiteye gelerek kampüsü, barınma imkânlarını, eğitim kalitesini gördüklerini ve kararlarını bu şekilde verdiklerini dile getirdi. Tercih formunu teslim süresi bugün sona eriyor

Üniversite tercihi yapan adayların tercih formunu teslim etme süresi bugün sona eriyor. Öğrenciler, formlarını internetten veya başvuru merkezleri aracılığıyla ÖSYM'ye gönderebiliyor. Tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak gönderecek olanlar, TC kimlik numarası ve ÖSYS şifresi ile ÖSYM'nin 'http://www.osym.gov.tr' internet adresinden yapabilecek. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), tercih işlemlerinin tamamlanmasından sonra yerleştirme sonuçlarını 20 Ağustos dolaylarında açıklamayı planlıyor.

Adaylar, geçen seneden farklı olarak 30 yükseköğretim programını tercih edebilecek. LYS veya YGS yerleştirme puanlarına göre tercih yaparken adayların, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının, kendi alanına uygun bir programı tercih ettiğinde 0,15, kendi alanının dışındaki bir programı tercih ettiğinde 0,12 katsayısı ile çarpılacağını göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Kılavuzdaki Tablo 3A, Tablo 3B ve Tablo 4'teki programlar arasından tercih yapılabilecek. Tablo 3A ve Tablo 3B genellikle ön lisans programlarından, Tablo 4 ise lisans programlarından oluşuyor. Tablo 3A'daki programlar için önceliğin sınavsız geçiş hakkı olanlara verildiğinin unutulmaması isteniyor.

Adayların yapacağı 30 tercihin baştan birkaç tanesini "puanım yeterli olmayabilir" endişesine kapılmadan, sadece ilgilerini ve en çok istedikleri programları göz önünde bulundurarak belirlemeleri, kazansa bile kaydolmayı istemediği bir programı tercih etmemesi öneriliyor. Öğrenci, ne olursa olsun bir programa yerleşmek istiyorsa tercihlerine, girebileceğini tahmin ettiği programları da eklemesi tavsiye ediliyor. Engelli adaylara da "engelleri yüzünden başarılı olamayacakları yükseköğretim programlarını tercih etmemeleri" uyarısı yapılıyor. Bu arada adayın, 30 tercih hakkının tamamını kullanması gerekmiyor. Sadece 1 tercih yapılabileceği gibi, 30 tercih hakkı da kullanılabilecek.