Anadolu liseleri ve fen liselerinde hazırlık sınıfı kaldırılıyor. Bu liselerdeki öğretim süresi, diğer liselerde olduğu gibi önümüzdeki yıldan itibaren dört yıl olacak.

İlk ve ortaöğretimde müfredat değişikliği kapsamında yabancı dil dersleri yeniden yapılandırılıyor. İlköğretimde dördüncü sınıfta başlayacak olan yabancı dil eğitimi, sekizinci sınıfa kadar bilgisayar destekli sürecek.

Avrupa Birliği sürecinde artık her öğrencinin ilkokuldan itibaren belirli düzeyde İngilizce bilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda da Anadolu liselerinin hazırlık sınıfı kaldırılacak.

Tüm liselerde dört yıla çıkacak olan eğitim öğretim gereği Anadolu liseleri de dört yıl olacak, ancak ilk yıldan itibaren normal ders müfredatına başlanacak. 

Yabancı dil sorunu ilköğretimde çözülecek

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni ders çizelgeleri üzerinde çalışıyor. Yabancı dil dersi müfredatta ağırlıklı olarak yer alacak. İlkokul dördüncü sınıftan başlayacak olan İngilizce öğretimi sekizinci sınıfa kadar sürecek ve bilgisayar destekli verilecek.

Derslerde Avrupa dil portföyü standartları dikkate alınacak, İngilizce dinleme, konuşma, okuma ve yazma seviyeleri belirlenecek.

İlköğretim bittiğinde öğrenciler A-1 ve A-2 seviyesinde İngilizce bilecek. Öğrenciler kendini tanıtacak, karşısındakini tanımaya yönelik cümleler kurabilecek.

2008 yılından sonra ise liseyi bitiren her öğrencinin elinde dil pasaportu olması hedefleniyor. Uluslararası Alte Organizasyonu kapsamında açılacak sınavlarda, yabancı dil seviye tespiti yapılacak ve öğrencilere sertifika verilecek.

Böylece yurt dışında iş arayanların elinde dil bildiklerine ilişkin bu sertifikalar bulunacak.

Lise bitirme sınavı gündemde

Bakanlığın üzerinde çalıştığı bir başka proje ise liseyi bitirme sınavı. Liselerde, 'bakalorya' yani olgunluk sınavı açılacak. Meslek lisesi öğrencileri ile düz lise öğrencileri kendi müfredatlarından sorumlu olacak.

Sınavda alınacak puanlar üniversiteye giriş için de belirleyici olacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Bakanlar Kurulu'na anlatacağı bu düzenlemelerin 2005-2006 eğitim öğretim yılında hayata geçirilmesi planlanıyor.