AB ülkelerindeki sistem doğrultusunda hazırlanan yeni projeye göre tüm liseler tek çatı altında toplanacak. Meslek liselerinin eğitim verdiği alanlar liseye program türleri olarak dahil edilecek.

Ortaöğretimi yeniden yapılandırma çalışmalarını sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı, genel ve meslek lisesi ayrımını ortadan kaldıracak bir projeyi hayata geçiriyor. Projeye göre meslek liseleri kapatılacak ve tüm liseler tek çatı altında toplanacak. Meslek lisesi ayrımının kalkmasıyla birlikte öğrencilerin üniversiteye giriş sınavında yaşadığı katsayı sorunu da kendiliğinden çözülecek.

Talim ve Terbiye Kurulu'nun önderliğinde yürütülen proje için AB ülkelerindeki eğitim sistemi örnek alındı. Uygulaması 5 yıllık bir zamana yayılacak projeyle Türkiye, birçok AB ülkesinde yeterlilik sertifikaları üzerinde şekillendirilen mesleki eğitim yöntemine geçiş yapacak. Yeni sistemde kapatılacak olan meslek liseleri, lise bünyesine 'mesleki eğitim programları' olarak dahil edilecek. Bütün liseler tek bir çatı altında toplanarak ortaöğretimde standardizasyon sağlanacak.

Bakanlık yetkilileri, Türkiye'de 11 yıllık eğitim sonunda alınan lise diplomasının AB ülkelerinde geçerli sayılmadığını, bu nedenle Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasında bir denklik problemi yaşandığını ifade ettiler. Bu sorunun hazırlık sınıfı bulunan liseler için de geçerliliğini koruduğuna dikkat çeken yetkililer, denklik ve uluslar arası eşitlik sağlamak amacıyla lise eğitiminin 4 yıla çıkarılacağını ve bütün liselerin tek bir lise çatısı altında toplanacağını kaydettiler.

Sertifikalar AB'ye uyumlu olacak

Yeni sistemde ortaöğretime başlayan her öğrenci genel kültür ve genel yetenek dersleri alacak; bu ortak derslerin yanısıra öğrenciler bir alana bağlı programlar dahilinde eğitim görecek. İsteyen öğrenci mesleğe yönelik programları de tercih edebilecek. Liseden mesleki ağırlıklı eğitim alarak mezun olanlara yeterlilik sertifikaları verilecek. Mesleki eğitimi cazip kılmak amacıyla getirilen sisteme göre, öğrencilere verilen Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bu sertifikalar AB ülkelerinde de geçerli olacak. Sertifikalı lise mezunları AB'de çalışma olanağına kavuşurken, Türkiye'de işe giriş önceliği kazanacak. Meslek lisesi ayrımının sona ermesiyle, öğrencilerin üniversiteye giriş sınavında yaşadığı 'düşük katsayı' sorununun da kendiliğinden çözülmesi hedefleniyor.

Liseler kapatılıyor

Yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında süper liseler de tarihe karışıyor. Bakanlık, 2006-2007 öğretim yılından itibaren süper liselere öğrenci kabul etmeyecek. 12 Haziran'da yapılacak olan Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı (OKS) ile süper liselere ilk ve son defa öğrenci alınacak. Süper liseler kapatıldıktan sonra öğrencileri de kademeli biçimde Anadolu liseleri bünyesine dahil olacak. Kamuoyunda 'süper lise' olarak bilinen yabancı dil ağırlıklı liseler bugüne kadar genel liseler içinde açılan sınıflar şeklinde faaliyet gösteriyorlardı. Yeni öğretim yılında liselerde 4 yıllık eğitime başlayacak olan MEB'in, acil sınıf ihtiyacı nedeniyle de süper liselerin kapatılmasını uygun bulduğu öğrenildi.