TÜBİTAK'ın düzenlediği Orta Öğretim Öğrencilerinin Araştırma Projesi sergisinde birbirinden ilginç ve önemli bilimsel çalışmalar Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde sergileniyor.

Sergide yer alan bilimsel çalışmalardan biri kanser hastaları için büyük önem taşıyor. Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi öğrencilerinden Ahmet Çağrı Büyükkasap, kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan Taksol ilacının üretimiyle ilgili buluşunu sergileyerek katılımcılara bilgi veriyor. Taksol ilacının dünyada tek firma tarafından üretildiğini ve 5 mililitresinin 7-8 milyar liraya satıldığına dikkat çeken Büyükkasap, geliştirdiği yöntemle bu ilacın daha ucuz üretiminin mümkün olduğunu savunuyor. Taksol ilacının porsuk ağacından üretildiğini ifade eden Büyükkasap, ilacın üretiminde B5 medyum adı verilen kültür ortamının kullanıldığını belirtiyor.

Kanser hastalarına haftada bir verilen 5 mililitre ilacın 7-8 milyar lira olduğu için büyük külfet getirdiğini anlatan Büyükkasap, geliştirdiği yöntemi şöyle anlatıyor: 'Antikanser ilacı olan Taksol üretimi için koç boynuzu kullanılabilirliğini araştırdığım bilimsel çalışmamda ortaya koydum. Taksol üretiminde kullanılan B5 medyumu patentli ve pahalı bir madde. İçeriği de tam olarak bilinmiyor. B5 medyumunu yurtdışından ithal etmek zorundayız. Taksol üretiminde B5 medyumunun yerine koç boynuzu hedrolizatına kullandım. Böylece hem ilacın maliyeti düşüyor ve bir seferde elde edilen Taksol miktarı artıyor. Geliştirdiğim yöntemle kanser ilacının seri üretimi yapılabilir.'