Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nce (ADÜ), 805 lise öğrencisi arasında yapılan araştırmada, öğrencilerin yüzde 23'ünün intihara meyilli olduğu belirlendi.

ADÜ Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Eskin, Uzman Psikolog Mehmet Ertekin ile birlikte Aydın'da lise 1'nci sınıfta okuyan 367'si kız, 438'i erkek olmak üzere 805 öğrenci üzerinde, araştırma yaptıklarını söyledi.

Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin yüzde 23'ünün intihara teşebbüs etmeyi düşündüğünü söylediğini belirten Ersin, "Buna göre öğrencilerin yüzde 23'ünün hayatlarında en az bir kez intihara teşebbüs etmeyi düşündüğü ortaya çıktı. 805 öğrencinin ortalama yüzde 2.5'inin intihar girişiminde bulunduğu belirlendi" dedi.

İntihara teşebbüs düşüncesinin kız öğrenciler arasında daha yaygın olduğunu vurgulayan Ersin, "Kız öğrencilerde intihar riskini artıran en önemli neden, baba eğitim seviyesinin düşük olması. Çünkü eğitim seviyesi düşük babalar daha kuralcı oluyor. Yine kız öğrencilerde, depresyon, insan ilişkilerinin düşük olması, not düşüklüğü, özgüven azlığı intiharı düşünmeyi tetikliyor. Erkeklerin intihar düşüncelerini ise en çok depresyon ve özgüven sorunu tetikliyor. Yine erkeklerde, düşük not, ailelerin boşanmış veya ayrı olması intihar düşüncesiyle bağlantılı bulunuyor" diye konuştu.

Depresyonun intihar için önemli gösterge olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Mehmet Eskin, "Ruh sağlığı hizmetlerinin yaygınlaştırılması, öğrencilerin kendilerini daha güvenli hissedecek becerilerinin artırılması, yaşamda karşılaştıkları zorlukları çözme becerilerinin artırılması, sorun çözme terapisi uygulamaları depresyon ve intihar riskini düşürüyor" dedi.