Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bin 432 halk kütüphanesinde 13 milyon kitap bulunuyor. Bu rakam Uluslararası Kütüphaneciler Birlikleri ve Enstitüleri Federasyonu'nun (IFLA) belirlediği standartların çok altında.

IFLA'ya göre Türkiye'nin nüfusu göz önüne alındığında bu rakamın 100 milyon civarında olması gerekiyor. Dünya standardına göre kişi başına 1,5 kitap düşüyor.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Aytekin Yılmaz, Türkiye'nin, AB ülkeleri arasında da en az kitabı olan ülkeler arasında olduğunu söyledi. Kitap sayısını artırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Yılmaz, kitap alımında 'mantık değişikliği'ne de gideceklerini açıkladı. Aytekin Yılmaz, yerel yönetimlere yetki vermek amacıyla 2 yıl önce illere 22 milyar, geçtiğimiz yıl ise 29 vilayete 292 milyar lira para göndererek kütüphanelerin kitap seçimini kendilerinin yapmasını sağladıklarını belirtti. 2005 yılı için ise 30 vilayete 435 milyar lira gönderilecek. Bunun yanı sıra merkezden kitap alımı da devam edecek. Geçtiğimiz yıl merkezden taşraya 71 bin kitap gönderilmiş, 40 bin de kitap bağışı yapılmıştı. Tüm bu desteğe rağmen, ülke kütüphanelerindeki kitap sayısı dünya standartlarının altında bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bin 432 kütüphanede 13 milyon kitap bulunuyor. Ancak kısa adı IFLA olan 'The International Federation of Library Associations and Institutions'a göre bu rakamın Türkiye'nin nüfusuna göre 100 milyon olması gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un açıkladığı '10 bin kütüphaneye biner kitap' projesi ile kütüphanelerdeki kitap sayısında ciddi bir artışın olacağı tahmin ediliyor. Proje; Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bin 400 kütüphaneye ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul kütüphanelerine toplamı 10 milyonu bulacak kitap alımını içeriyor. Oldukça büyük bir bütçe gerektiren proje iki bakanlık ve sivil toplum örgütlerinin desteği ile gerçekleştirilecek.

 

Ülkelerin halk kütüphanelerindeki kitap sayısı

İngiltere

 131 milyon

 (Nüfusu 60 milyon)

Fransa

 89 milyon

 (Nüfusu 58 milyon)

Yunanistan

 9 milyon

 (Nüfusu 10 milyon)

İspanya

 32 milyon

 (Nüfusu 39 milyon)

İtalya

 41 milyon

 (Nüfusu 57 milyon)

Finlandiya

 36 milyon

 (Nüfusu 5 milyon)

Avusturya

 9 milyon

 (Nüfusu 8 milyon)