Üniversite Camii hakkında yazılı açıklama yapan, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı ve projenin mühendisi M. Kutay Yıldırım, ufuklara ezan sesini yaymak için ilk minarelerin camilerin yanlarında değil, ilk mescitlerin, minarelerin yanlarında inşa edildiğini söyledi.

Yıldırım, bu anlayıştan yola çıkarak tasarlanan projenin ana unsurunu namaza çağrı anlamıyla yüklü, cami üzerinden tek ve bütün olarak göğe yükselen minarenin oluşturduğunu bildirdi.

 

"MİNARE, ELİF'İN SEMA BOŞLUĞUNA UZANAN BİR GÜZELLİK ÇİZGİSİ"

Yıldırım, Üniversite Camii mimarisinin kubbe üzerinden yükselmesinin, tasarımın ana temasını oluşturduğunu kaydetti. Yıldırım, minarenin konumu itibariyle, tek Allah (C.C) inancını simgeleyen ve Allah (C.C) yazısındaki Elif'in sema boşluğuna uzanan bir güzellik çizgisi tasavvuruyla tasarımının yapıldığını belirtti.

Minare kelimesinin (menara) 'nur yeri ve ışık yeri' anlamından yola çıkılarak, minarenin özel gece aydınlatması ile nur ve ışık saçtığı algısını vermesinin ana gayeleri olduğunu aktaran Yıldırım, şunları söyledi: "Camilerin diğer önemli unsuru olan kubbe, tasarımımızda cami olarak ana kütlenin üzerinde tek ve son cemaat mahallinde ise 6 adet tasarlanarak İslam dinindeki 'imanın şartı altı inancının' temsili sağlandı. Projemizde minarenin şerefesinde 4 kanat 4 büyük meleği, şerefeye çıkan 4 ayrı kapı 4 mezhebi, alemdeki 4 kol, 4 halifeyi temsil eden geometrik tasarımlarla şekillendirildi. Minareyi taşıyacak çelik konstrüksiyon, caminin 4 köşesinden çıkan ve ayakları fonksiyonel olarak kullanılan güçlü taşıyıcılarla desteklendi."

 

PROJEDE ENGELLİLER DE DÜŞÜNÜLDÜ

Camiye bir ana ve 2 yan giriş olmak üzere 3 giriş-çıkış oluşturulduğunu aktaran Yıldırım, projede engellilerin de düşünüldüğünü kaydetti. Buna göre, caminin her noktasında engellilerin kolaylığı düşünülerek rampalar, asansörler ve ibadet bölümünde engelli mahfilleri oluşturuldu. Oturarak namaz kılmak isteyenler için engelli mahfillerinin önünde koltuklar tasarlandı. Camilerin ana elemanları olan mihrap ve minberde de yeni tasarımlar geliştirildiğini aktaran Yıldırım, mihrabın 'doğum, yaşam ve ölümü' simgeleyen 3 kademe şeklinde tasarlanıp, mihrap arkası, ışık geçirmeyen camdan oluşturulduğunu, minberin ise elif harfi simgesinden yola çıkarak şekillendirildiğini aktardı.

Yıldırım, projede Kur'an-ı Kerim'in muhafazası için mihrabın her 2 yanına, flotal camla kaplanmış asansör mekanizmasıyla hareket verilmiş olan 2 bölüm oluşturulduğunu dile getirdi.

İnşaatın, toplam 5 bin 400 metrekarelik bir alanda inşa edileceğini dile getiren Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre, cami, bodrum ve zemin kat bin 400, asma kat bin metrekare olmak üzere bin 500 kişilik tasarlanıyor. Cami kapasitesi, cuma, teravih ve bayram namazları gibi kalabalık ibadetin olduğu zamanlarda avlusu ile birlikte 2 bin 500 kişiye çıkabilecek.

 

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Aktifhaber
Kaynak: Aktifhaber