?ırnaklı Hatice'nin bir ideali vardı okumak. Olmadı. Bu sefer de hayatını yörenin genç kızlarına adadı. Bu uğurda dernek bile kurdu. İşte ?ırnaklı Hatice'nin mücadelesi:

 

Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Bölümü'nü kazandığı halde maddi imkansızlıklar nedeniyle okuyamayan ?ırnaklı Hatice Atan, kurduğu dernekle kız çocuklarının okula kazandırılması için çalışıyor.

 

?ırnak'ta kurulan Yeşeren Gençlik Derneği Başkanı Hatice Atan (24), merkeze bağlı Başağaç Köyü'nde doğduğunu ve terör nedeniyle kente göç ettiklerini söyledi. ?ırnak'a yerleştikleri dönemde yaşının ilerlediğini ve okula gitmesini istemeyen babasına rağmen annesinin gizlice okula kaydını yaptırdığını belirten Atan, ilköğretim okulunu birincilikle bitirdiğini, edebiyat dalında düzenlenen çeşitli yarışmalarda ödüller aldığını ve kazandığı burs sınavı sayesinde ailesinden hiçbir destek almayarak liseyi okuduğunu bildirdi.

 

Edebiyata ilgisi olduğunu 2001 yılında ÖSS'de Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Bölümü'nü kazandığını, fakat maddi imkansızlık nedeniyle birinci sınıfta okulu bırakmak zorunda kaldığını ifade eden Atan, çeşitli yerlere başvurduğu halde gerekli yardımı alamaması nedeniyle okulu bıraktığını söyledi.

 

Atan, derneği ilk kurdukları günlerde çoğu insan tarafından 'Gençleri yoldan çıkarıyorsunuz ve yanlış yönlere çekiyorsunuz' diye suçlandıklarını, babasının da 'Kız çocuklarının ne işi var dışarıda. Evden git bir daha gelme' dediğini, ancak yaptıkları çalışmalarla kendilerini kanıtladıklarını söyledi.

 

Derneğe ailelerince okula gönderilmeyen çok sayıda kız çoğununun başvurduğunu ifade eden Atan, 2 bin 200 kız öğrenciyi okula kazandırdıklarını söyledi.