Eğitim sisteminin vazgeçilmez tartışmalarından biri de "Karma eğitimin faydalı olup olmadığı?". İngiltere'de yapılan bir araştırma, bu tartışmaya son noktayı koydu.

İngiltere'de hükümet komisyonu tarafından yapılan araştırmalar, karma olmayan ve sadece kız veya sadece erkek öğrencilerden oluşan okullarda verilen eğitimde başarı oranının arttığını ortaya koydu.

İngiltere'de okullarda genelde kız öğrenciler daha yüksek notlar alıyor. Kızlar ve erkek öğrenciler arasındaki başarı farkının azaltılması amacıyla 50 okulda araştırmalar yapıldı. Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kendi cinslerindekilerle eğitim gören erkek öğrencilerde başarının büyük ölçüde arttığını tespit etti. Araştırmacılar, kız öğrencilerde de kendi cinsleri arasında eğitim görmenin başarıyı artırdığını kaydetti. Araştırma raporunda, "Kız ve erkek öğrenciler, bu tür okullarda kendilerini daha rahat hissediyor. Öğrenciler kendilerini öğrenmeye daha çok veriyor, engellerden kurtularak derslerle ilgili görünüyorlar ve dolayısıyla da daha başarılı sonuçlar alıyorlar" denildi.

Geçen sene İngiltere'de bazı hükümet yetkilileri de öğrencilerin kendi cinsleri arasında eğitim görebilmelerine imkan tanınmasını desteklemişlerdi. Fakat bu konuda hükümet henüz herhangi bir adım atmadı. ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da daha önce yaptığı açıklamada, kız okullarını desteklediğini ifade etmişti. Eski Devlet Başkanı Bill Clinton döneminde bakanlık yapan Albright, hemcinsleriyle aynı okulda eğitim görmenin öğrencilerdeki başarıyı artırdığına dikkat çekmişti. Kendisinin de tamamen kızlardan oluşan okullardan mezun olduğunu açıklayan Albright, bu okullar sayesinde kendisini bütünüyle derslerine verebildiğini ifade ederek, "Ben bu durumun çok faydasını gördüm" diye konuşmuştu.